‘Kernwapens in ons land zullen nooit worden gebruikt’


30 juni (Reuters) – De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, de trouwste bondgenoot van het Kremlin in de oorlog in Oekraïne, zei vrijdag dat hij er zeker van was dat de Russische tactische kernwapens in zijn land nooit gebruikt zouden worden.

Loekasjenko en de Russische president Vladimir Poetin hebben erkend dat sommige tactische wapens in Wit-Rusland zijn aangekomen en dat de rest tegen het einde van het jaar zal worden geplaatst.

Vastberaden initiatief

De president van Wit-Rusland zei in een toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag van zijn voormalige Sovjetstaat dat het stationeren van de wapens in Wit-Rusland “mijn meest vastberaden initiatief” was.

“Naarmate we vorderen, raken we er meer en meer van overtuigd dat de wapens hier, in Wit-Rusland, op een betrouwbare plaats moeten worden gestationeerd,” vertelde Loekasjenko een bijeenkomst in een grote hal in een online uitzending van het staatspersbureau BelTA, waarbij veel aanwezigen met rode en groene nationale vlaggen zwaaiden.

“Ik weet zeker dat we ze nooit hoeven te gebruiken zolang ze hier zijn. En geen enkele vijand zal ooit voet zetten op ons land.”

Potentiële agressors

Loekasjenko heeft, net als Rusland, Westerse landen herhaaldelijk beschuldigd van pogingen om zijn staat te vernietigen en zegt dat de nucleaire inzet nodig is om potentiële agressors af te schrikken.

Hij zei deze maand dat sommige wapens zich in Wit-Rusland bevonden en suggereerde op een gegeven moment dat hij niet zou aarzelen om ze te gebruiken als dat nodig was, maar voegde eraan toe dat overleg met Rusland nodig zou zijn.

Non-Proliferatie Verdrag

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, zei vrijdag dat de inzet het nucleaire Non-Proliferatie Verdrag van 1968 niet schond, omdat Rusland de controle over de wapens behield. Hij vertelde het Russische persbureau Tass dat de inzet van de wapens Rusland was “opgedrongen”.

Loekasjenko stond Poetin toe om een deel van de invasie van Oekraïne in februari 2022 vanuit Wit-Rusland te lanceren en heeft de oorlog gesteund – door vorige week een deal te sluiten waardoor huurlingenchef Jevgeni Prigozjin en zijn strijders hun operaties naar zijn land konden verplaatsen.

Oost-Europa destabiliseren

Het hoofd van het Nationale Veiligheidsbureau van buurland Polen, Jacek Siewiera, zei dat Wagner-strijders die naar Wit-Rusland verhuizen migranten uit Afrika en andere landen zouden kunnen gebruiken om Centraal- en Oost-Europa te destabiliseren.

Siewiera’s opmerkingen aan de Financial Times waren een verwijzing naar botsingen aan de Wit-Russische grens in 2021 toen migranten probeerden hun weg naar Polen te duwen, die Loekasjenko beschuldigde van het aanmoedigen van hen om naar het land te komen.

Kerncentrale

Aan de macht sinds 1994, heeft hij ook vertrouwd op Poetin voor steun sinds het gebruik van de veiligheidstroepen om demonstraties te verpletteren die werden georganiseerd door demonstranten die beweren dat hij zijn laatste herverkiezing in 2020 heeft vervalst.

In zijn opmerkingen zei hij dat dezelfde Wit-Russische oppositiepolitici, die nu meestal in ballingschap leven, die de inzet van wapens aan de kaak stelden, ook kritiek hadden op de bouw van een in Rusland gebouwde kerncentrale die nu in Wit-Rusland in bedrijf is.

“Ik heb dit al eerder gezegd dat als je niet weet wat je moet doen in deze of gene situatie en je vijanden schreeuwen en maken ophef, doe dan gewoon het tegenovergestelde,” vertelde hij de bijeenkomst. “Als ze roepen dat kernwapens slecht zijn, doe dan gewoon het tegenovergestelde.”

https://tpo.nl/2023/07/01/loekasjenko-kernwapens-in-ons-land-zullen-nooit-worden-gebruikt/