Kiev blij met clustermunitie VS, belooft het ‘niet in Rusland te gebruiken’


KIEV, 8 juli (Reuters) – De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov verwelkomde een besluit van de VS om clusterbommen naar Kiev te sturen. Hij zei dat het zou helpen om Oekraïens grondgebied te bevrijden, maar beloofde dat de munitie niet in Rusland zou worden gebruikt.

De VS kondigde vrijdag aan Oekraïne te zullen voorzien van wijdverbreid verboden clustermunitie voor het tegenoffensief tegen de Russische bezettingstroepen.

Reznikov zei dat de munitie zou helpen om de levens van Oekraïense soldaten te redden en voegde eraan toe dat Oekraïne het gebruik ervan strikt zou registreren en informatie zou uitwisselen met zijn partners.

“Ons standpunt is eenvoudig – we moeten onze tijdelijk bezette gebieden bevrijden en de levens van onze mensen redden,” schreef Reznikov op Twitter.

“Oekraïne zal deze munitie alleen gebruiken voor de ontruiming van onze internationaal erkende gebieden. Deze munitie zal niet worden gebruikt op het officieel erkende grondgebied van Rusland.”

In meer dan 100 landen verboden

Clustermunitie is verboden door meer dan 100 landen. Ze laten meestal grote aantallen kleinere bommetjes los die zonder onderscheid kunnen doden over een groot gebied. De bommetjes die niet ontploffen vormen nog tientallen jaren een gevaar.

Moskou uitte zaterdag opnieuw kritiek op het besluit van de VS en beschreef het als een “flagrant voorbeeld van de anti-Russische” koers van Washington.

 

Artikel gaat verder na video.

 

“Nog een ‘wonderwapen’, waar Washington en Kiev op rekenen zonder de ernstige gevolgen ervan in overweging te nemen, zal op geen enkele manier het verloop van de speciale militaire operatie beïnvloeden, waarvan de doelen en doelstellingen volledig zullen worden bereikt”, zei woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Niet in stedelijke gebieden

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, probeerde vrijdag een pleidooi te houden voor het leveren van wapens aan Oekraïne om grondgebied terug te winnen dat in beslag is genomen sinds Rusland in februari 2022 binnenviel.

“We erkennen dat clustermunitie een risico vormt voor burgers door niet-geëxplodeerde munitie”, zei Sullivan tegen verslaggevers. “Maar er is ook een enorm risico op civiele schade als Russische troepen en tanks over Oekraïense stellingen rollen en meer Oekraïens grondgebied innemen en meer Oekraïense burgers onderwerpen omdat Oekraïne niet genoeg artillerie heeft,” zei hij.

Reznikov zei dat het leger geen clustermunitie zou gebruiken in stedelijke gebieden en het alleen zou gebruiken “om door de vijandelijke verdedigingslinies te breken”.

Conventie niet ondertekend

Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten hebben de Conventie over Clustermunitie, die de productie, de opslag, het gebruik en de overdracht van deze wapens verbiedt, niet ondertekend.

Spanje, een ondertekenaar van de conventie, zei dat het tegen de beslissing was.

“Spanje heeft, op basis van de vaste verbintenis die het heeft met Oekraïne, ook een vaste verbintenis dat bepaalde wapens en bommen onder geen enkele omstandigheid geleverd mogen worden,” vertelde de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles aan verslaggevers tijdens een bijeenkomst in Madrid op zaterdag.

Groot-Brittannië heeft ook het verdrag ondertekend dat de productie of het gebruik van clustermunitie verbiedt en het gebruik ervan ontmoedigt, zei premier Rishi Sunak.

“We zullen ons deel blijven doen om Oekraïne te steunen tegen de illegale en niet-uitgelokte invasie van Rusland”, zei hij zaterdag tegen verslaggevers.

 

https://tpo.nl/2023/07/08/kiev-blij-met-clustermunitie-vs-belooft-het-niet-in-rusland-te-gebruiken/