Lavrov: Onze kernwapens beschermen tegen externe bedreigingen


19 augustus (Reuters) – Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei dat het bezit van kernwapens Rusland beschermt tegen bedreigingen van de veiligheid en Moskou blijft het Westen wijzen op de risico’s om een conflict tussen kernmachten te voorkomen.

“Het bezit van kernwapens is vandaag de dag het enige mogelijke antwoord op een aantal belangrijke externe bedreigingen voor de veiligheid van ons land,” zei Lavrov in een interview voor het staatsblad The International Affairs, dat zaterdag vroeg werd gepubliceerd op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vorige maand zei de voormalige Russische president Dmitry Medvedev dat Moskou een kernwapen zou moeten gebruiken als het tegenoffensief van Oekraïne tegen de Russische troepen een succes zou worden.

Westerse wapens

Het Westen levert wapens aan Oekraïne terwijl het probeert grondgebied terug te veroveren dat Rusland eenzijdig heeft geannexeerd sinds het zijn buurland in februari 2022 is binnengevallen.

Lavrov zei dat de Verenigde Staten en NAVO-bondgenoten het risico lopen om in “een situatie van directe gewapende confrontatie van kernmachten” terecht te komen.

“Wij geloven dat een dergelijke ontwikkeling moet worden voorkomen. Daarom moeten we herinneren aan het bestaan van hoge militaire en politieke risico’s en ontnuchterende signalen afgeven aan onze tegenstanders,” zei Lavrov.

Geen nucleaire veranderingen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de dreiging dat Rusland tactische kernwapens gebruikt “reëel” genoemd, terwijl NAVO-chef Jens Stoltenberg deze week zei dat het militaire bondgenootschap geen veranderingen in de Russische nucleaire strijdkrachten heeft ontdekt.


https://tpo.nl/2023/08/19/lavrov-onze-kernwapens-beschermen-tegen-externe-bedreigingen/