Lokale verkiezingen in heel Rusland, maar Oekraïne staat ‘niet op de agenda’


ASSOCIATED PRESS – Lokale verkiezingen zijn dit weekend van start gegaan in 79 regio’s van Rusland, waar kiezers hun stem uitbrengen voor gouverneurs, regionale wetgevers, stads- en gemeenteraden.

Ook lokale verkiezingen in geannexeerde regio’s

Russische autoriteiten houden ook lokale verkiezingen in de vier regio’s van Oekraïne die Moskou vorig jaar illegaal heeft geannexeerd: de provincies Donetsk, Kherson, Luhansk en Zaporizhzhia. Stemming voor federale en lokale wetgevers is ook aan de gang op het Krim-schiereiland, dat in 2014 door het Kremlin werd geannexeerd. Het stemmen in de bezette gebieden van Oekraïne is door Kiev en het Westen veroordeeld als een schijnvertoning en een schending van het internationaal recht.

In Moskou staat de zetel van burgemeester Sergei Sobyanin ter discussie, hoewel hij opnieuw kandidaat is voor herverkiezing en waarschijnlijk niet zal verliezen in een race waarin alle mededingers afkomstig zijn van door het Kremlin gesteunde partijen. Sobyanin werd in 2010 benoemd tot burgemeester en heeft sindsdien tweemaal de burgemeestersverkiezingen gewonnen: in 2013, ondanks de nu gevangen zittende oppositieleider Alexei Navalny die tegen hem opkwam, en in 2018. In nog 20 andere regio’s van Rusland strijden gouverneurs ook dit jaar om het ambt.

In 16 Russische regio’s brengen kiezers hun stem uit voor lokale wetgevers. Er zijn ook meerdere verkiezingen voor stads- en gemeenteraden in het hele land en races voor enkele vacante zetels in de Staatsdoema, het lagerhuis van het Russische parlement.

Alle kandidaten vermijden onderwerp Oekraïne

In de meerderheid van de Russische regio’s en in de bezette gebieden van Oekraïne gingen de stembureaus open op vrijdag en duurt het stemmen drie dagen, eindigend op zondag. In andere regio’s kunnen kiezers alleen op zondag hun stem uitbrengen.

In meer dan 20 Russische regio’s, waaronder Moskou, is online stemmen ingevoerd, ondanks brede kritiek van oppositiefiguren die zeggen dat het gebrek aan transparantie gemakkelijk tot fraude kan leiden. Het is ook beschikbaar gesteld in de Krim.

Er zijn nauwelijks opwindende races, merkt politiek analist Abbas Gallyamov op, voornamelijk omdat “het belangrijkste onderwerp in de Russische politiek – de kwestie van oorlog en vrede – helemaal niet op de agenda staat.”

“De kiezer voelt dat, de kiezer ziet dat het niet interessant is”, zei Gallyamov, die ooit als speechschrijver voor de Russische president Vladimir Poetin heeft gewerkt, in een interview met The Associated Press.

Hij zei dat niemand campagne wil voeren voor de oorlog omdat het niet populair is en hun peilingcijfers zou beïnvloeden. Tegelijkertijd is het onmogelijk om tegen de oorlog te campagneren omdat “je dan wordt verboden om deel te nemen, in de gevangenis wordt gegooid en als vijand van het land wordt bestempeld. Dus alle kandidaten vermijden dit onderwerp.

“De kiezers voelen dat de verkiezingen niet gaan over wat echt belangrijk is. De opkomst zal minimaal zijn. Dit zijn lege verkiezingen”, aldus Gallyamov.

https://tpo.nl/2023/09/10/lokale-verkiezingen-in-heel-rusland-maar-oekraine-staat-niet-op-de-agenda/