Man verdacht van vernieling schermen UvA blijkt Palestijnse asielzoeker


Redactie, TPO, 17 mei 2024 – De man die deze week werd gearresteerd voor het kapotslaan van beeldschermen in een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) tijdens een pro-Palestijnse demonstratie, is een Palestijnse asielzoeker, meldt de NOS.

Volgens zijn advocaat ontkent de verdachte de beschuldigingen van vernieling. Ook beweert hij dat de politie de verkeerde persoon heeft opgepakt en dat hij willekeurig is uitgekozen door de autoriteiten.

Camerabeelden

De politie baseert haar verdenkingen op camerabeelden. Deze beelden, gemaakt tijdens het protest afgelopen maandag, tonen enkele in het zwart geklede en gemaskerde personen die aanzienlijke schade aanrichten in een UvA-gebouw op de Roeterseilandcampus.

Een van deze personen sloeg beeldschermen kapot en trok planken uit een kast. Analyse van de beelden door NOS en Nieuwsuur identificeren de man die later die avond op de Dam in Amsterdam werd gearresteerd door agenten in burger.

De man is te herkennen aan zijn postuur en kleding. De politie bevestigt aan de NOS dat het om deze verdachte gaat.

 

Verdachte in afwachting van asielprocedure

De 35-jarige activist, geboren in Jordanië, kwam vorig jaar naar Nederland en is nog in afwachting van zijn asielprocedure. Hij is geregistreerd in een asielzoekerscentrum in Hardenberg en voelt zich zeer betrokken bij het studentenprotest vanwege zijn Palestijnse afkomst, aldus zijn advocaat.

Hij bezocht eerdere demonstraties bij de UvA, waaronder die van afgelopen maandag toen het ABC-gebouw werd bezet. De man droeg volgens zijn advocaat toen inderdaad zwarte kleding om onherkenbaar te blijven uit angst voor mogelijke gevolgen, niet om vernielingen aan te richten. Zijn advocaat zegt niet te weten wie de daadwerkelijke vandalen zijn.

‘Zwarte Blok’

Een groep die zichzelf het ‘zwarte blok’ noemt, heeft de verantwoordelijkheid voor de vernielingen in het universiteitsgebouw opgeëist. De exacte identiteit en relatie van deze personen met de UvA blijft onduidelijk. In een anonieme verklaring meldt de groep dat er ook studenten onder de leden van het zwarte blok zijn.

https://tpo.nl/2024/05/17/man-verdacht-van-vernieling-schermen-uva-blijkt-palestijnse-asielzoeker/