Meer dan 800 doden door zware aardbeving Marokko, grote schade aan historische gebouwen in Marrakech


Update 12:28: dodental en aantal gewonden omhoog bijgesteld

MARRAKECH, Marokko (AP) — Een zeldzame, krachtige aardbeving trof Marokko laat op vrijdagavond, waarbij meer dan 800 mensen omkwamen en gebouwen beschadigde, van dorpen in het Atlasgebergte tot de historische stad Marrakech. Het dodental wordt verwacht te stijgen terwijl reddingswerkers zaterdag door het puin zoeken en proberen afgelegen gebieden te bereiken.

Lokale media toont ravage

De staatsomroep toonde mensen die ‘s avonds laat in de straten van Marrakech bij elkaar komen, bang om terug te gaan naar gebouwen die mogelijk nog instabiel zijn.

Een man zei dat hij een nabijgelegen appartement bezocht toen borden en wanddecoraties van de muren vielen, en mensen werden omvergeworpen en van hun stoel vielen. Een vrouw beschreef hoe ze haar huis ontvluchtte na een “intense trilling”. Een man die een kind vasthield, zei dat hij werd opgeschrikt in bed door het schudden.

Hulpverleners zochten naar overlevenden in het puin van gebouwen, hun reflecterende gele vesten verlichtten het nachtelijke landschap. Een gat gaapte in de zijkant van een huis, en een auto werd bijna begraven onder brokstukken van een ingestort gebouw, zoals te zien was op beelden die door lokale media werden uitgezonden.

Totale omvang schade nog onbekend

In Marrakech liep de beroemde Koutoubia-moskee, gebouwd in de 12e eeuw, schade op, maar de omvang ervan is niet onmiddellijk duidelijk. Haar 69 meter hoge minaret staat bekend als het “dak van Marrakech”. Marokkanen plaatsten ook video’s waarin schade te zien was aan delen van de beroemde rode muren die de oude stad omringen, een UNESCO-werelderfgoedlocatie.

Ten minste 820 mensen zijn omgekomen, voornamelijk in Marrakech en vijf provincies in de buurt van het epicentrum van de aardbeving, en nog eens 672 mensen zijn gewond geraakt waarvan 205 ernstig, meldde het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagochtend.

De burgemeester van een stad in de buurt van het epicentrum van de aardbeving vertelde aan de Marokkaanse nieuwssite 2M dat verschillende huizen in nabijgelegen steden gedeeltelijk of volledig waren ingestort, en dat elektriciteit en wegen op sommige plaatsen waren afgesneden.

Abderrahim Ait Daoud, het hoofd van de stad Talat N’Yaaqoub, zei dat de autoriteiten werken aan het vrijmaken van wegen in de provincie Al Haouz om doorgang te bieden aan ambulances en hulp aan getroffen bevolking, maar dat grote afstanden tussen bergdorpen betekenen dat het even zal duren voordat de omvang van de schade bekend wordt.

Hulpverlening komt op gang

Het Marokkaanse leger en de hulpdiensten mobiliseerden hulpinspanningen voor de getroffen gebieden, lokale media meldden dat wegen naar de bergregio rond het epicentrum verstopt waren met voertuigen en geblokkeerd waren door ingestorte rotsen, wat de reddingsinspanningen vertraagde. Vrachtwagens geladen met dekens, veldbedden en verlichtingsapparatuur waren onderweg naar de regio, meldde het officiële nieuwsagentschap MAP.

Al Haouz staat bekend om zijn schilderachtige landschappen van de Hoge Atlas en Amazigh-dorpen gebouwd tegen berghellingen.

Later op zaterdagochtend in Marrakech reden ambulances en motorfietsen langs de rand van de oude stad, waar het leven voor het grootste deel zaterdagochtend weer normaal was hervat. Toeristen en voorbijgangers navigeerden langs wegversperringen en maakten foto’s van delen van de klei-okeren muur die was gebarsten en fragmenten en stof op het trottoir en de straat had gemorst.

Steun en hulp vanuit hele wereld

Op zaterdag begonnen berichten van steun uit de hele wereld binnen te stromen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz tweette vroeg op zaterdag dat “dit verschrikkelijk nieuws is uit Marokko. In deze moeilijke uren zijn onze gedachten bij de slachtoffers van de verwoestende aardbeving.” Het Duitse Federale Agentschap voor Technische Hulpverlening zei dat het zich voorbereidt om hulp te bieden in het gebied van de aardbeving, als dit door Marokko wordt gevraagd.

Duitsland heeft een Marokkaanse gemeenschap bestaande uit meer dan een kwart miljoen immigranten en nakomelingen van immigranten.

De Indiase premier Narendra Modi, die momenteel de Groep van 20-top van ‘s werelds grootste economieën organiseert, schreef dat “India bereid is alle mogelijke hulp aan Marokko te bieden in deze moeilijke tijd.”

De EU zei in een verklaring op zaterdag dat haar noodresponscentrum de situatie nauwlettend volgt en klaar staat om te helpen, terwijl een woordvoerder van de VN zei dat “de Verenigde Naties klaar staan om de regering van Marokko te helpen bij haar inspanningen om de getroffen bevolking bij te staan.”

Epicentrum 70 kilometer ten zuiden van Marrakech

Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst had de aardbeving een voorlopige magnitude van 6,8 toen deze om 23:11 uur GMT toesloeg, met trillingen die enkele seconden aanhielden. Het Amerikaanse bureau meldde dat 19 minuten later een naschok met een magnitude van 4,9 plaatsvond.

Het epicentrum van de beving op vrijdag was in de buurt van het stadje Ighil in de provincie Al Haouz, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Marrakech.

De USGS meldde dat het epicentrum zich op 18 kilometer diepte onder het aardoppervlak bevond, terwijl het seismische bureau van Marokko het op 11 kilometer diepte plaatste. Dergelijke ondiepe aardbevingen zijn gevaarlijker.

De eerste rapporten suggereren dat de schade en het aantal doden ernstig waren in de regio Marrakech-Safi, waar volgens staatscijfers meer dan 4,5 miljoen mensen wonen.

Beving sterkste ooit gemeten in regio

Aardbevingen zijn relatief zeldzaam in Noord-Afrika. Lahcen Mhanni, hoofd van de afdeling Seismisch Toezicht en Waarschuwing bij het Nationaal Instituut voor Geofysica, vertelde aan 2M TV dat de aardbeving de sterkste was die ooit in de bergachtige regio was geregistreerd.

In 1960 trof een aardbeving met een magnitude van 5,8 nabij de Marokkaanse stad Agadir en veroorzaakte duizenden doden.

De aardbeving van Agadir leidde tot veranderingen in de bouwvoorschriften in Marokko, maar veel gebouwen, met name plattelandshuizen, zijn niet gebouwd om dergelijke bevingen te weerstaan.

In 2004 veroorzaakte een aardbeving met een magnitude van 6,4 nabij de kuststad Al Hoceima aan de Middellandse Zee meer dan 600 doden.

De aardbeving van vrijdag werd gevoeld tot ver in Portugal en Algerije, volgens het Portugese Instituut voor Zee en Atmosfeer en het Algerijnse agentschap voor Burgerbescherming, dat verantwoordelijk is voor noodhulp.

https://tpo.nl/2023/09/09/meer-dan-600-doden-door-zware-aardbeving-marokko-grote-schade-aan-historische-gebouwen-in-marrakech/