Mogelijk Russische drone ingeslagen op Roemeens grondgebied


BOEKAREST, Roemenië (AP) – Roemeense autoriteiten zeiden donderdag dat ze een krater hadden gevonden van een vermoedelijke drone die mogelijk is ontploft bij de inslag op Roemeens grondgebied nabij de grens met Oekraïne. Hierdoor is de bezorgdheid over een mogelijke uitbreiding van de oorlog van Rusland in Oekraïne naar een NAVO-lidstaat weer toegenomen.

De krater ligt drie kilometer ten westen van het dorp Plauru, dat aan de overkant van de Donau ligt van de Oekraïense havenstad Izmail. De ontdekking werd gedaan nadat het Roemeense ministerie van Defensie zei dat het een reeks drones had gedetecteerd die op weg waren naar Oekraïense rivierhavens.

Het ministerie zei dat de drone mogelijk was geëxplodeerd bij de inslag, maar het was niet meteen duidelijk wanneer of waarvandaan de drone was gelanceerd. Er werd een onderzoek ingesteld.

“De gruwelijke Russische aanvallen op de Oekraïense civiele infrastructuur hadden opnieuw ernstige gevolgen voor het Roemeense grondgebied”, schreef minister van Buitenlandse Zaken Luminita Odobescu op X.

Hij voegde eraan toe dat er “nieuw bewijs van inslag was gevonden op Roemeens grondgebied”.

“We roepen Rusland op om deze oorlogsmisdaden te stoppen”, zei ze.

Eerdere dronefragmenten

Roemeense autoriteiten hebben de afgelopen weken al eerder bevestigd dat er dronefragmenten op Roemeense bodem zijn gevonden en zeiden dat de onderdelen leken op die van drones die door het Russische leger worden gebruikt.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zei woensdag dat de alliantie het aantal vliegtuigen dat het Roemeense luchtruim in de gaten houdt, heeft verhoogd na de dronevondsten. Maar hij voegde eraan toe dat er geen bewijs is van een “opzettelijke aanval” op het NAVO-lid.

“Maar wees gerust, we hebben capaciteiten, verschillende soorten capaciteiten, om alle NAVO-bondgenoten, inclusief Roemenië, nauwlettend in de gaten te houden en ook te helpen beschermen,” zei hij.

De Roemeense president Klaus Iohannis noemde de ontdekking van dronefragmenten “een absoluut onaanvaardbare schending van het soevereine luchtruim van Roemenië, een NAVO-bondgenoot, met reële risico’s voor de veiligheid van Roemeense burgers in het gebied”.

Betonnen schuilkelders

De terugkerende incidenten van de afgelopen maand hebben sommige inwoners van de grensstreek nerveus gemaakt dat de oorlog naar hun land zou kunnen overslaan, en het dorp Plauru heeft vorige maand geprefabriceerde betonnen schuilkelders gebouwd voor de inwoners.

Drie doden door drone

De gouverneur van de Russische regio Belgorod aan de grens met Oekraïne zei donderdag dat er ‘s nachts drie mensen waren gedood nadat brokstukken van een drone op een privéwoning waren gevallen en deze in brand hadden gestoken. Twee mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers bevond zich een kind.

De drone werd neergeschoten door luchtverdedigingssystemen, maar de brokstukken ‘verwoestten’ effectief twee privéhuizen aan de rand van de stad Belgorod, de hoofdstad van de regio, en beschadigden er nog meer, zei gouverneur van Belgorod Vyacheslav Gladkov.

De regio Belgorod is regelmatig het doelwit geweest van grensoverschrijdende beschietingen en drone-aanvallen. Oekraïense functionarissen hebben nooit de verantwoordelijkheid voor aanvallen op Russisch grondgebied erkend.

https://tpo.nl/2023/10/12/mogelijk-russische-drone-ingeslagen-op-roemeens-grondgebied/