Mona Keijzer zegt CDA-lidmaatschap op


Mona Keijzer heeft haar lidmaatschap van het CDA opgezegd, zo hebben bronnen gemeld aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Een woordvoerder van het CDA heeft de opzegging bevestigd.

‘Ik heb genoeg gedaan’

Volgens RTL Nieuws was het mogelijke lijsttrekkerschap van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls de laatste druppel voor Keijzer. Ze was vooral ontstemd over de manier waarop CDA-voorzitter Hans Huibers haar kritiek op Bruls wegwuifde. Ze zou hebben gezegd: “Het voelt niet langer als mijn partij. […] Ik heb genoeg gedaan.”

Volgens bronnen heeft vooral CDA-minister Hugo de Jonge, met wie Keijzer een moeizame relatie heeft, zich sterk ingezet voor het lijsttrekkerschap van Bruls. Daarnaast zou ook voorzitter Huibers positief staan tegenover Bruls als mogelijke lijsttrekker.

Keijzer en De Jonge hebben al een moeizame verhouding sinds de coronaperiode, toen Keijzer openlijk kritiek uitte op het coronabeleid van het toenmalige kabinet, waar ze zelf deel van uitmaakte. Als gevolg van haar kritiek werd ze uit het kabinet gezet door premier Rutte.

Partijleden verrast

Het vertrek van Keijzer bij het CDA kwam als een verrassing voor veel partijleden. Ze was juist weer actiever geworden in de partij na een periode van minder partijpolitieke activiteiten, zoals haar betrokkenheid bij het schrijven van het Europese verkiezingsprogramma van het CDA.

Anderen binnen het CDA schrijven het vertrek van Keijzer vooral toe aan het eigenzinnige optreden van voorzitter Huibers. “Zijn onhandige optreden is een belangrijke oorzaak”, laat een invloedrijke CDA’er weten. “Met hem is geen gesprek te voeren. Het is geen wijs man en dus geen goede voorzitter.” Keijzer zelf heeft nog niet gereageerd op vragen over haar vertrek omdat ze momenteel op vakantie is.

Stemmenmagneet

Het vertrek van Mona Keijzer is voor anderen een verrassing, gezien haar populariteit binnen het CDA en haar status als een stemmenkanon. Bij de verkiezingen in 2017, toen ze als tweede op de CDA-lijst stond, kreeg ze maar liefst 165.385 voorkeursstemmen. Ze diende als staatssecretaris van Economische Zaken van oktober 2017 tot september 2021. Keijzer zelf heeft nog niet gereageerd op vragen over haar vertrek omdat ze momenteel op vakantie is.

Ondanks haar voor sommigen omstreden status was Mona Keijzer zeker een stemmenmagneet voor het CDA. Bij de verkiezingen in 2017, toen ze als tweede op de CDA-lijst stond, kreeg ze maar liefst 165.385 voorkeursstemmen. Ze diende als staatssecretaris van Economische Zaken van oktober 2017 tot september 2021.


https://tpo.nl/2023/08/04/mona-keijzer-zegt-cda-lidmaatschap-op/