Moslims Pakistan vernielen kerken, steken huizen christenen in brand


LAHORE, Pakistan, 16 aug (Reuters) – Een moslimmenigte heeft woensdag een christelijke gemeenschap in het oosten van Pakistan aangevallen, verschillende kerken vernield en tientallen huizen in brand gestoken nadat de leden ervan beschuldigd waren de Koran te ontheiligen, aldus de politie en leiders van de gemeenschap.

Het incident vond plaats in de stad Jaranwala in het industriële district Faisalabad, zei politiewoordvoerder Naveed Ahmad. Een gewelddadige menigte had de gemeenschap aangevallen nadat twee christenen waren beschuldigd van godslastering, zei hij.

Het gebied is afgezet terwijl de politie probeert te onderhandelen met de menigte, vertelde de provinciale politiechef Usman Anwar aan de Engelse online publicatie Dawn.com.

Eén hoofdkerk en een aantal kleinere waren vernield, zei hij.

Tientallen mensen blokkeerden een nabijgelegen snelweg.

Paramilitaire troepen ingezet

Het plaatselijke bestuur heeft paramilitaire troepen opgeroepen om de gewelddadige menigte in bedwang te houden en de situatie onder controle te krijgen, volgens een overheidsbevel dat Reuters heeft gezien.

Een christelijke leider, Akmal Bhatti, zei dat de menigte minstens vijf kerken in brand had gestoken en waardevolle spullen had geplunderd uit huizen die door hun eigenaars waren verlaten, nadat geestelijken in moskeeën aankondigingen hadden gedaan waarin ze de menigte ophitsten.

Op verschillende berichten op sociale media waren enkele kerken te zien die in brand stonden, evenals huizen en bezittingen.

Lynchpartijen

Op godslastering staat de doodstraf in Pakistan en hoewel er nog nooit iemand voor is geëxecuteerd, zijn er al talloze beschuldigden gelyncht door woedende menigten.

Rechtengroeperingen zeggen dat beschuldigingen van godslastering ook worden misbruikt om rekeningen te vereffenen. Honderden mensen zitten weg te kwijnen in de gevangenis nadat ze ervan beschuldigd zijn, omdat rechters processen vaak uitstellen uit angst voor vergelding als ze als te mild worden gezien.

https://tpo.nl/2023/08/16/moslims-pakistan-vernielen-kerken-steken-huizen-christenen-in-brand/