Nederland steunt Oekraïne in 2024 met 2,5 miljard euro


(Samya Kullab, Hanna Arhirova, Kiev, 6 december 2023, AP) – Nederland heeft dinsdag aangekondigd dat het Oekraïne in 2024 zal steunen met een toewijzing van 2,5 miljard euro. De 21 maanden durende oorlog sleept zich naar een volgende winter sleept en de bezorgdheid groeit dat de oorlogsinspanning van Kiev kan wankelen zonder voortdurende westerse steun.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) kondigde de toewijzing aan tijdens een bezoek aan Oekraïne. “Wees verzekerd van onze steun,” zei ze op een persconferentie na een ontmoeting met haar Oekraïense ambtgenoot Dmytro Kuleba.

“Uw veiligheid is onze veiligheid.”

‘Jullie toekomst ligt bij ons’

Bruins Slot zei dat haar land op 13 november een trainingscentrum voor F-16’s opende in Roemenië en samenwerkt met de VS, Denemarken en andere landen om ervoor te zorgen dat Oekraïne de gevechtsvliegtuigen zo snel mogelijk kan inzetten.

Ze voegde eraan toe dat de ontmoeting ook ging over het streven van Oekraïne om lid te worden van de Europese Unie: “Jullie toekomst ligt bij ons,” zei ze.

Kuleba zei dat de media-aandacht weliswaar gericht was op het conflict in het Midden-Oosten, maar dat de “politieke aandacht” niet was afgeleid van Oekraïne.

Hij zei dat de ministeriële NAVO-bijeenkomst vorige week positief was en dat “de algemene stemming in de zaal was dat de steun zal worden voortgezet en zelfs verhoogd.

“Ik zie ook geen afname in de steun van partners als het gaat om leveringen van wapens en munitie. Alles verloopt volgens schema,” zei Kuleba.

106 miljard dollar

De regering Biden wil dat het Congres het financieringsverzoek van het Witte Huis van bijna 106 miljard dollar voor de oorlogen in Oekraïne en Israël en andere veiligheidsbehoeften goedkeurt.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou de Amerikaanse senatoren dinsdag per video toespreken, maar moest zijn optreden afzeggen, zei Senate Majority Leader Chuck Schumer.

Het Britse ministerie van Defensie zei vorige maand dat Rusland het Oekraïense elektriciteitsnet opnieuw zou kunnen aanvallen, net als vorige winter toen Moskou het lokale verzet wilde breken door burgers verwarming en stromend water te ontzeggen.

https://tpo.nl/2023/12/06/nederland-steunt-oekraine-in-2024-met-25-miljard-euro/