Nieuw rechtszaken dreigen: milieuorganisaties eisen snel overleg over stikstofaanpak


Milieuorganisaties Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu willen binnen twee weken om tafel met de minster van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Femke Wiersma (BBB). In een brief aan de bewindsvrouw, ingezien door de Volkskrant en de NOS, eisen zij overleg over haar stikstofbeleid. Blijft een evenwichtig maatregelenpakket uit, dan volgen nieuwe rechtszaken tegen onder andere veehouders.

 

Redactie, TPO, 6 mei 2025 – Aanleiding is het stikstofplan dat Wiersma op 25 april presenteerde. MOB en Leefmilieu hebben de plannen laten doorrekenen door een onafhankelijke expert. Volgens hen blijkt daaruit dat de voorgestelde maatregelen onvoldoende bijdragen aan het verbeteren van de natuur.

De organisaties stellen dat het met dit beleid “onmogelijk” is om de wettelijke stikstofdoelen te halen.

‘De te nemen besluiten dulden geen langer uitstel’

Die wettelijke doelen zijn niet vrijblijvend. In januari oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de overheid ervoor moet zorgen dat de meest kwetsbare stikstofgevoelige natuurgebieden uiterlijk in 2030 voldoen aan de normen voor maximale stikstofneerslag. Dat vergt snel en daadkrachtig beleid, aldus de milieuclubs.

“De te nemen besluiten dulden geen langer uitstel, omdat ook voldoende tijd nodig is voor de uitvoering. En naarmate eerder duidelijkheid wordt gegeven aan alle partijen, hebben zij meer tijd om zich op de maatregelen in te stellen”. luidt de brief van de milieuorganisaties aan de minister.

Ook PAS-melders kunnen nieuwe rechtszaken verwachten

Niet alleen veehouders, maar ook zogeheten PAS-melders kunnen juridische stappen verwachten. Dat zijn bedrijven die onder het inmiddels afgeschafte Programma Aanpak Stikstof (PAS) konden volstaan met een melding in plaats van een vergunning.

Na de uitspraak van de Raad van State in 2019 moeten zij alsnog een vergunning aanvragen, maar dat is voor velen nog niet gelukt.

De overheid heeft toegezegd om deze bedrijven te legaliseren, maar door een gebrek aan stikstofruimte is dat nauwelijks van de grond gekomen.

MOB en Leefmilieu willen nu dat provincies, die verantwoordelijk zijn voor de vergunningen, alsnog ingrijpen en handhaven tegen deze bedrijven.

Bron: ANP






https://tpo.nl/2025/05/06/nieuw-rechtszaken-dreigen-milieuorganisaties-eisen-snel-overleg-over-stikstofaanpak/