nieuwe Sarmat-ICBM’s met 10 kernkoppen bijna gebruiksklaar


MOSKOU, 21 juni (Reuters) – President Vladimir Poetin zei woensdag dat de nieuwe generatie intercontinentale ballistische Sarmat-raketten van Rusland, die 10 of meer kernkoppen kunnen dragen, binnenkort gereed zijn zodat ze kunnen worden ingezet voor gevechtsdoeleinden.

In een toespraak tot pas afgestudeerden van militaire academies benadrukte Poetin het belang van Ruslands ‘triade’ van nucleaire strijdkrachten die gelanceerd kunnen worden vanaf land, zee of lucht.

“De belangrijkste taak hier is de ontwikkeling van de nucleaire triade, die een belangrijke garantie is voor de militaire veiligheid van Rusland en de stabiliteit in de wereld,” zei hij.

“Al ongeveer de helft van de eenheden en formaties van de Strategische Raketstrijdkrachten zijn uitgerust met de nieuwste Yars-systemen, en de troepen worden opnieuw uitgerust met moderne raketsystemen met de hypersonische Avangard-kernkop.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Sarmat

Op deze foto, verstrekt door de Roscosmos Space Agency Press Service op woensdag 20 april 2022, wordt de intercontinentale ballistische raket Sarmat gelanceerd vanuit Plesetsk, in het noordwesten van Rusland. ( Roscosmos Space Agency Press Service via AP.)

 

De eerste Sarmat-lanceerinrichtingen zullen “in de nabije toekomst” in gebruik worden gesteld, zei Poetin.

‘Westen voert echte oorlog tegen Rusland’

Minister van Defensie Sergei Shoigu vertelde de verzamelde afgestudeerden in de Sint-Joriszaal van het Kremlin, waar de grootste prestaties in de Russische militaire geschiedenis worden herdacht, dat het “collectieve Westen” een “echte oorlog” tegen Rusland voert.

Poetin heeft sinds het begin van het Oekraïneconflict herhaaldelijk gezegd dat Rusland bereid is alle middelen te gebruiken, inclusief kernwapens, om zijn “territoriale integriteit” te verdedigen. Vorig jaar zei hij dat hij in beslag genomen gebieden in Oekraïne, die Rusland nu opeist als zijn eigen grondgebied, onder de nucleaire paraplu van Moskou zou plaatsen.

Vorige week nog zei Poetin echter dat de Oekraïense strijdkrachten “geen schijn van kans” hadden in hun huidige tegenoffensief en dat het voor Rusland niet nodig was om zijn toevlucht te nemen tot kernwapens.

‘Superwapen’

De nieuwe Sarmat-raket is ontworpen om nucleaire aanvallen uit te voeren op doelen op duizenden kilometers afstand in de Verenigde Staten of Europa. Maar de inzet ervan is langzamer verlopen dan gepland, aangezien Rusland in april 2022 had gezegd dat het in de herfst van dat jaar geïnstalleerd zou zijn.

Dmitry Rogozin, toenmalig hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap, zei toen dat de raketten zouden worden opgesteld met een eenheid in de regio Krasnojarsk in Siberië, ongeveer 3000 km ten oosten van Moskou.

Rogozin zei dat ze op dezelfde plaatsen en in dezelfde silo’s zouden worden geplaatst als de Voyevoda-raketten uit het Sovjettijdperk die ze vervangen. Hij noemde het nieuwe “superwapen” een historische gebeurtenis die de veiligheid van Ruslands kinderen en kleinkinderen voor de komende 30-40 jaar zou garanderen.

https://tpo.nl/2023/06/21/poetin-nieuwe-sarmat-icbms-met-10-kernkoppen-bijna-gebruiksklaar/