Nightmare in paradise: zeker 80 doden bij bosbranden Hawaï


MAALAEA, Hawaii, 11 aug (Reuters) – Het dodental door de bosbranden op Maui, Hawaï is vrijdag opgelopen tot 80. Zoekteams kamden de smeulende ruïnes van Lahaina uit en Hawaiiaanse functionarissen probeerden vast te stellen hoe het inferno zich zonder waarschuwing zo snel over het historische vakantieoord kon verspreiden.

De branden werden de dodelijkste natuurramp in de geschiedenis van de staat en overtroffen die van een tsunami die 61 mensen doodde op het Grote Eiland van Hawaï in 1960, een jaar nadat Hawaï lid werd van de Verenigde Staten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Hawaii

Dode dieren, waaronder katten en vogels, die werden gevonden onder de iconische banyanboom in Front Street in Lahaina, Maui, op vrijdag 11 augustus 2023, worden op een hoop geveegd. Een inwoner van Lahaina ruimde de dieren onder de boom op terwijl hij het puin ruimde van de dodelijke brand die eerder die week de stad trof. (AP Foto/Rick Bowmer)

 

Ambtenaren waarschuwden dat zoekteams met kadaverhonden nog meer doden zouden kunnen vinden door de brand die 1000 gebouwen in de as legde en duizenden dakloos maakte.

“Niemand heeft de afgebrande gebouwen betreden en we verwachten helaas dat het dodental nog aanzienlijk zal stijgen,” vertelde Brian Schatz, senator van Hawaï, aan MSNBC.

In een verklaring aan het eind van de avond zei Maui County dat het dodental was gestegen tot 80.

Kreupelhout

De brand in Lahaina, die zich vanuit het kreupelhout uitbreidde naar de stad, brandde nog steeds maar was voor 85% onder controle, zei de county eerder. Twee andere bosbranden op het eiland waren voor 80% en 50% onder controle.

Drie dagen na de ramp bleef het onduidelijk of sommige bewoners gewaarschuwd waren voordat het vuur hun huizen overspoelde.

Het eiland heeft noodsirenes die bedoeld zijn om te waarschuwen voor natuurrampen en andere bedreigingen, maar die leken niet te hebben geklonken tijdens de brand.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Fotos: Hawaii Department of Land and Natural Resources.


“Ik heb vanmorgen toestemming gegeven voor een uitgebreid onderzoek om er zeker van te zijn dat we precies weten wat er gebeurd is en wanneer,” vertelde de gouverneur van Hawaï Josh Green aan
CNN, verwijzend naar de waarschuwingssirenes.

Ambtenaren hebben geen gedetailleerd beeld gegeven van welke meldingen er precies zijn verstuurd en of dat via sms, e-mail of telefoontjes is gebeurd.

Uitval telecomunicatie

Green beschreef meerdere, gelijktijdige uitdagingen, waarbij telecommunicatie uitviel en brandweerlieden zich concentreerden op andere grote bosbranden toen de grootste dreiging voor Lahaina ontstond.

Hoe dan ook, zei hij: “We zullen er alles aan doen om uit te zoeken hoe we onze mensen beter kunnen beschermen.

Onmogelijke situatie

De brandweercommandant van Maui County, Bradford Ventura, zei donderdag tijdens een persconferentie dat het door de snelheid van het vuur “bijna onmogelijk” was voor eerstelijns hulpverleners om te communiceren met de ambtenaren van het rampenbeheer die normaal gesproken in realtime evacuatieorders zouden geven.

“Ze evacueerden zichzelf met vrij weinig aankondiging,” zei hij, verwijzend naar de bewoners van de buurt waar de brand aanvankelijk woedde.

Burgemeester Richard Bissen van de provincie zei vrijdag tegen de Today Show van NBC dat hij niet wist of er sirenes waren afgegaan, maar hij zei dat het vuur zich buitengewoon snel verplaatste.

“Ik denk dat dit een onmogelijke situatie was,” zei hij.

Evacuaties en schuilen

De ramp begon zich dinsdag net na middernacht te voltrekken toen er een bosbrand werd gemeld in de stad Kula, ongeveer 56 km van Lahaina. Ongeveer vijf uur later die ochtend viel de stroom uit in Lahaina, volgens bewoners.

In updates op Facebook die ochtend zei Maui County dat de brand in Kula honderden hectaren weiland had verteerd, maar dat een kleine 1,2 hectare grote bosbrand in Lahaina onder controle was.

Artikel gaat verder na video.

 

Tegen de middag was de situatie echter nijpender geworden. Rond 15.30 uur laaide de brand in Lahaina plotseling op, volgens de updates van de county. Sommige inwoners begonnen te evacueren terwijl mensen, waaronder hotelgasten, aan de westkant van de stad de instructie kregen om op hun plaats te schuilen.

In de uren daarna plaatste de provincie een reeks evacuatiebevelen op Facebook terwijl het vuur zich door de stad verspreidde.

Nachtmerriescenario

Sommige getuigen zeiden dat ze van tevoren nauwelijks op de hoogte waren gesteld en beschreven hun schrik toen de vlammenzee Lahaina in een kwestie van minuten verorberde. Verschillende mensen werden gedwongen om in de Stille Oceaan te springen om zichzelf te redden.

De evacuatie van Lahaina werd bemoeilijkt door de ligging aan de kust naast heuvels, waardoor er in het gunstigste geval maar twee uitgangen waren, zei Andrew Rumbach, een specialist in klimaat en gemeenschappen aan het Urban Institute in Washington.

“Dit is het nachtmerriescenario”, zei Rumbach, een voormalig professor stedelijke planning aan de Universiteit van Hawaï. “Een snel bewegende brand in een dichtbevolkte plaats met moeilijke communicatie en niet veel goede opties wat betreft evacuaties.”

Centrum gebarricadeerd

Ambtenaren van de county begonnen vrijdag inwoners van Lahaina terug te laten keren naar hun huizen, hoewel een groot deel van de westkant van Maui zonder stroom en water bleef zitten.

Maar de lange file op de Kuihelani Highway kroop tot stilstand nadat een ongeluk een voetganger doodde en ambtenaren ertoe bracht de snelweg in beide richtingen af te sluiten.

De politie barricadeerde het centrum van Lahaina terwijl gezondheidsfunctionarissen waarschuwden dat de verbrande gebieden zeer giftig waren en dat het inademen van stof en deeltjes in de lucht gevaarlijk was.

“Er zijn nog steeds hete plekken en het wordt aangeraden om een masker en handschoenen te dragen,” zei Maui County in een verklaring.

 

Fotos: Hawaii Department of Land and Natural Resources.

https://tpo.nl/2023/08/12/nightmare-in-paradise-zeker-80-doden-bij-bosbranden-hawai/