Noord-Korea dreigt VS en Zuid-Korea ‘grondig te vernietigen’ bij provocatie


(Hyung-Jin Kim, Seoel, AP, 1 januari 2024) – De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft gezegd dat zijn leger de Verenigde Staten en Zuid-Korea “grondig moet vernietigen” als het wordt geprovoceerd. Dit meldden staatsmedia maandag, nadat hij had gezworen de nationale defensie op te voeren om het hoofd te bieden aan wat hij een ongekende confrontatie onder leiding van de VS noemde.

Noord-Korea heeft zijn oorlogszuchtige retoriek de afgelopen maanden opgevoerd in reactie op de uitbreiding van de militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea.

Experts verwachten dat Kim zijn retoriek en wapentests zal blijven opvoeren, omdat hij waarschijnlijk denkt dat hij de verhoogde spanningen kan gebruiken om Amerikaanse concessies af te dwingen als voormalig president Donald Trump in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint.

‘Gekoesterd zwaard scherpen’

Tijdens een vijfdaagse vergadering van de regeringspartij vorige week zei Kim dat hij dit jaar nog drie militaire spionagesatellieten zal lanceren. Ook wil hij meer nucleair materiaal produceren en aanvalsdrones ontwikkelen in wat volgens waarnemers een poging is om zijn invloed in toekomstige diplomatie met de VS te vergroten.

Tijdens een bijeenkomst zondag met bevelhebbende legerofficieren zei Kim dat het dringend noodzakelijk is om “het gekoesterde zwaard” te scherpen om de nationale veiligheid te waarborgen, een duidelijke verwijzing naar het kernwapenprogramma van zijn land.

Hij verwees naar “de militaire confrontatiebewegingen van de VS en andere vijandige machten”, aldus het officiële Centraal Koreaans Nieuwsagentschap.

Kim benadrukte dat “ons leger een dodelijke klap moet uitdelen om hen grondig te vernietigen door alle zwaarste middelen en mogelijkheden te mobiliseren. Zonder een moment te aarzelen als zij kiezen voor een militaire confrontatie en provocaties tegen Noord-Korea”, aldus KCNA.

Duurzame vrede

In zijn nieuwjaarstoespraak maandag zei de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol dat hij de preventieve aanval, raketverdediging en vergeldingscapaciteit van zijn leger zal versterken als reactie op de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging.

“De Republiek Korea bouwt aan echte, duurzame vrede door kracht, niet aan een onderdanige vrede die afhankelijk is van de welwillendheid van de tegenstander,” zei Yoon, die de officiële naam van Zuid-Korea gebruikte.

Tijdens de partijbijeenkomst noemde Kim Zuid-Korea “een eenzijdig verlamde misvorming en koloniale ondergeschikte staat” waarvan de samenleving “besmet is door de Yankee-cultuur”.

Hij zei dat zijn leger alle beschikbare middelen moet gebruiken, inclusief kernwapens, om “het hele grondgebied van Zuid-Korea te onderdrukken” in geval van een conflict.

Inter-Koreaanse relaties

Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie waarschuwde zondag in reactie hierop dat als Noord-Korea probeert kernwapens te gebruiken, Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten het land met overweldigende kracht zullen straffen, wat zal resulteren in het einde van de Kim-regering.

KCNA zei dat Noord-Koreaanse functionarissen maandag gesprekken voerden om een bevel van Kim uit te voeren om organisaties die de relaties met Zuid-Korea regelen te ontbinden of te hervormen. Dit om het principe en de richting van de strijd van het Noorden tegen het Zuiden fundamenteel te veranderen.

Er werd niet direct uitgelegd hoe dit de inter-Koreaanse relaties, die al langere tijd vastzitten, zou kunnen veranderen.

ICBM’s

Experts zeggen dat dit jaar kleinschalige militaire botsingen tussen Noord- en Zuid-Korea kunnen plaatsvinden langs hun zwaarbewapende grens. Ze zeggen dat Noord-Korea naar verwachting ook intercontinentale ballistische raketten die het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken en andere belangrijke nieuwe wapens zal testen.

In 2018-19 ontmoette Kim Trump in drie gespreksronden over het groeiende nucleaire arsenaal van Noord-Korea. De diplomatie viel uiteen nadat de VS Kim’s aanbod om zijn belangrijkste nucleaire complex te ontmantelen, een beperkte stap, afwees in ruil voor uitgebreide verlagingen van door de VS geleide sancties.

Sinds 2022 heeft Noord-Korea meer dan 100 raketproeven uitgevoerd, wat voor de VS en Zuid-Korea aanleiding was om hun gezamenlijke militaire oefeningen uit te breiden.

China en Noord-Korea

Noord-Korea heeft ook geprobeerd de banden met China en Rusland aan te halen, die de pogingen van de VS en haar partners in de VN-Veiligheidsraad om de sancties tegen Noord-Korea vanwege de wapentests aan te scherpen, hebben geblokkeerd.

KCNA zei dat Kim en de Chinese president Xi Jinping maandag nieuwjaarsboodschappen uitwisselden over het versterken van de bilaterale banden. Noord-Korea wordt ervan verdacht conventionele wapens te hebben geleverd voor de Russische oorlog in Oekraïne in ruil voor geavanceerde Russische technologieën om de militaire programma’s van het Noorden te verbeteren.

De schattingen van de omvang van het nucleaire arsenaal van Noord-Korea lopen uiteen van ongeveer 20-30 bommen tot meer dan 100 bommen.

Veel buitenlandse experts zeggen dat Noord-Korea nog een aantal technologische hindernissen moet overwinnen om functionerende nucleair bewapende ICBM’s te produceren, hoewel de raketten met nucleair vermogen voor de kortere afstand Zuid-Korea en Japan kunnen bereiken.

https://tpo.nl/2024/01/01/noord-korea-dreigt-vs-en-zuid-korea-grondig-te-vernietigen-bij-provocatie/