‘Oekraïense moordaanslagen op journalisten voorkomen’


15 juli (Reuters) – De Russische veiligheidsdienst FSB zei zaterdag dat het vermeende Oekraïense complotten om twee prominente Russische journalisten te vermoorden had verijdeld, meldde persbureau Interfax.

De FSB zei dat het vrijdag een niet nader gespecificeerd aantal mensen had aangehouden die volgens de FSB verkenningen hadden uitgevoerd in de buurt van de huizen en werkplekken van Margarita Simonyan en Ksenia Sobchak.

Er was geen onmiddellijk commentaar van Oekraïne, dat in het verleden heeft ontkend betrokken te zijn bij moorden op pro-oorlogsfiguren in Rusland.

Bekentenissen

Interfax citeerde de FSB die zei dat de arrestanten hadden toegegeven dat ze namens Oekraïne aanvallen op de twee vrouwen voorbereidden en dat er een beloning van 1,5 miljoen roebel voor elk van hen was uitgeloofd.

Simonyan, hoofd van de staatsmediakanaal RT en een uitgesproken voorstander van de oorlog van Rusland in Oekraïne, plaatste een bericht op Telegram over het vermeende complot en spoorde de veiligheidsdiensten aan om “Door te werken, broeders!”.

Sobchak is een bekende journalist en tv-presentator die zich in 2018 ook kandidaat stelde voor het presidentschap.

Bomaanslagen

Twee prominente pro-oorlog Russische figuren, journalist Darya Dugina en militair blogger Vladlen Tatarsky, zijn het afgelopen jaar gedood bij bomaanslagen in Rusland. Rusland gaf Oekraïne de schuld van hun moorden, terwijl Kiev dat ontkende en ze afschilderde als bewijs van Russische onlusten.

In mei raakte een prominente Russische nationalistische schrijver, Zakhar Prilepin, gewond bij een autobomaanslag waarbij zijn chauffeur om het leven kwam. Onderzoekers zeiden dat er een verdachte was aangehouden die had toegegeven namens Oekraïne te hebben gehandeld.


https://tpo.nl/2023/07/15/fsb-oekraiense-moordaanslagen-op-journalisten-voorkomen/