Oekraïne: ‘Rusland heeft reddingswerkers aangevallen met ‘dubbele klap’-raketaanval’


KYIV, Ukraine (AP) — Oekraïense functionarissen beschuldigden dinsdag Kremlintroepen van het aanvallen van reddingswerkers terwijl het dodental van twee Russische raketaanvallen in het centrum van een Oekraïense stad opliep tot zeven.

Geavanceerd geleidingssysteem

De doden bij de raketaanvallen op maandagavond in de stad Pokrovsk waren vijf burgers, één reddingswerker en één soldaat, zei Donetsk gouverneur Pavlo Kyrylenko. Tientallen anderen raakten gewond, waarvan de meesten politieagenten, hulpverleners en soldaten waren die naar de plek waren gesneld om bewoners te helpen.

De Russische raketten troffen het centrum van Pokrovsk, dat zich bevindt in de oostelijke Donetsk-regio die gedeeltelijk bezet is door Rusland. Noodploegen waren nog steeds bezig met het verwijderen van puin op de plek op dinsdag. De Iskander-raketten, die een geavanceerd geleidingssysteem hebben dat hun nauwkeurigheid vergroot, raakten volgens Kyrylenko binnen 40 minuten na elkaar.

Dubbele klap

Rusland heeft sinds het begin van de oorlog artillerie en raketten gericht op exact dezelfde plek die ongeveer 30 minuten eerder was getroffen, waarbij vaak hulpverleners werden geraakt die ter plaatse waren ingezet. Het is een tactiek, in militaire jargon een “dubbele klap” genoemd, die de Russen ook hebben gebruikt in de burgeroorlog in Syrië.

“Alle (politieagenten) waren daar omdat ze nodig waren, ze staken hun inspanningen in het redden van mensen na de eerste aanval”, zei Ivan Vyhivskyi, hoofd van de Nationale Politie van Oekraïne, dinsdag. “Ze wisten dat er onder het puin gewonden lagen – ze moesten reageren, graven, bergen, redden. En de vijand sloeg opzettelijk een tweede keer toe.”

Het Russische Ministerie van Defensie beweerde dat het een Oekraïens legercommandopost in Pokrovsk had geraakt. De claims van beide zijden konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Raketfragmenten doorboren long en hand

Onder de gewonden was Volodymyr Nikulin, een politieagent afkomstig uit de nu door Rusland bezette havenstad Mariupol. Bij aankomst op de plek na de eerste raketinslag raakte Nikulin gewond bij de tweede inslag toen raketfragmenten zijn linkerlong en linkerhand doorboorden.

“Vandaag is niet mijn gelukkige dag omdat Russische criminelen weer een vreselijke misdaad hebben gepleegd in Pokrovsk,” zei hij in een video die hij vanuit een ziekenhuiszaal in de stad naar The Associated Press stuurde.

In de video ligt hij op een bed zonder shirt, gedroogd bloed aan zijn zijde en bedekking van zijn linkerhand. Hij beweegt zich met pijn om zijn verwondingen te laten zien.

Terwijl hij zijn camera richt op andere gewonde veiligheidstroepen in de zaal, zegt hij: “Kijk, dit zijn Oekraïense helden die (gewonde) mensen hebben geholpen.”

Typisch Russisch scenario

Net als anderen werd Nikulin naar een ziekenhuis in de stad gebracht. Maar er waren zoveel gewonden dat hij nog steeds wachtte op een operatie op dinsdagochtend. Hij werd later naar een ziekenhuis in Dnipro vervoerd, waar hij een operatie zou ondergaan om de fragmenten te verwijderen.

Nikulin had al enkele verschrikkingen van de oorlog gezien. Hij hielp een AP-team ontsnappen nadat Russische troepen de stad waren binnengevallen en naar hen zochten.

Hij kwam voor in de bekroonde documentaire “20 Days in Mariupol,” een gezamenlijk project tussen The Associated Press en PBS Frontline over de vroegste fase van de Russische invasie van Mariupol.

Het hoofd van de Administratie van de stad Pokrovsk, Serhii Dobriak, beschreef de aanvallen op Pokrovsk als “een typisch Russisch scenario: 30-40 minuten tussen raketten.”

“Als reddingswerkers komen om mensenlevens te redden, arriveert er een andere raket. En het aantal slachtoffers neemt toe,” zei hij in een videoreactie aan lokale media.

Nachtelijke aanval op Kruhliakivka

Kyrylenko, de regionale gouverneur, zei dat 12 flats beschadigd waren in Pokrovsk, evenals een hotel, een apotheek, twee winkels en twee cafés.

Russische raketten, drones en artillerie hebben herhaaldelijk burgerlijke gebieden in de oorlog getroffen. Het Kremlin zegt dat zijn troepen alleen militaire doelen aanvallen en beweert dat andere schade wordt veroorzaakt door puin van Oekraïense luchtafweerwapens.

Ondertussen heeft een nachtelijke aanval op het stadje Kruhliakivka in de noordoostelijke regio Kharkiv drie mensen gedood en negen anderen verwond, zei gouverneur Oleh Syniehubov.

Rusland liet ook vier geleide bommen vallen op een dorp in de buurt van Kupiansk, in de regio Kharkiv, waarbij twee burgers werden gedood, zei het presidentiële kantoor van Oekraïne.

Reddingswerkers kwamen later onder vuur te liggen en twee van hen raakten gewond, aldus de verklaring.

https://tpo.nl/2023/08/08/oekraine-rusland-heeft-reddingswerkers-aangevallen-met-dubbele-klap-raketaanval/