Oekraïne zegt bewijs te hebben dat Rusland stuwdam heeft opgeblazen


KIEV, 9 juni (Reuters) – De binnenlandse veiligheidsdienst van Oekraïne zei vrijdag een telefoongesprek te hebben onderschept waaruit blijkt dat een Russische “sabotagegroep” de waterkrachtcentrale en stuwdam van Kakhovka in het zuiden van Oekraïne heeft opgeblazen.

De vernietiging van de installatie veroorzaakte dinsdag massale overstromingen, waardoor duizenden inwoners op de vlucht sloegen en het milieu werd verwoest.

De Oekraïense Veiligheidsdienst (SBU) plaatste een audioclip van anderhalve minuut op zijn Telegram-kanaal van het vermeende gesprek, waarin twee mannen in het Russisch de gevolgen van de ramp leken te bespreken.

Reuters kon de opname niet onafhankelijk verifiëren. Rusland, dat Kiev beschuldigt van het vernielen van de dam, gaf niet direct commentaar op de inhoud.

Sabotagegroep

“Se Oekraïners hebben de dam niet vernield. Dat was onze sabotagegroep”, zei een van de mannen op de opname, door de SBU omschreven als een Russische soldaat. “Ze wilden de mensen bang maken met die dam.”

“Het ging niet volgens plan, en ze deden meer dan wat ze gepland hadden.”

De man zei ook dat als gevolg hiervan “duizenden” dieren waren gedood in een “safaripark” stroomafwaarts.

De andere man aan de lijn sprak zijn verbazing uit over de bewering van de soldaat dat Russische troepen, die de dam bezetten na de grootschalige Russische invasie in februari 2022, de waterkrachtcentrale en de dam hadden vernietigd.

De SBU gaf geen verdere details over het gesprek of de deelnemers. Het zei dat het een strafrechtelijk onderzoek had ingesteld naar oorlogsmisdaden en “ecocide”.

“De onderschepping door de SBU bevestigt dat de Kakhovskaya HPP (Hydroelectric Power Plant) werd opgeblazen door een sabotagegroep van de bezetters,” zei de SBU in een verklaring. “De indringers wilden Oekraïne chanteren door de dam op te blazen en hebben een door mensen veroorzaakte ramp in scène gezet in het zuiden van ons land.”

600 vierkante kilometer onder water

Honderden Oekraïners werden donderdag gered van daken in de overstroomde gebieden. De gouverneur van de zuidelijke regio Kherson zei dat ongeveer 600 vierkante kilometer van de regio onder water stond.

“Door de Kakhovskaya HPP dam op te blazen, heeft de Russische Federatie definitief bewezen dat het een bedreiging is voor de hele beschaafde wereld,” zei SBU-chef Vasyl Malyuk in de verklaring.

“Het is onze taak om niet alleen de leiders van het regime van de Russische president Vladimir Poetin voor het gerecht te brengen, maar ook de gewone plegers van misdaden,” zei hij.

 

https://tpo.nl/2023/06/09/oekraine-zegt-bewijs-te-hebben-dat-rusland-kakhovka-stuwdam-heeft-opgeblazen/