Oekraine Zelensky: Snelle Ontwikkeling van Wapen dat Doelen kan Raken op 700km Afstand


KIEV, Oekraïne (AP) – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei donderdag dat zijn land een wapen heeft ontwikkeld dat een doel op 700 kilometer afstand kan raken, in een duidelijke verwijzing naar de aanval van de dag ervoor op een luchthaven in het westen van Rusland.

Zelenskyy zei op zijn Telegram-kanaal dat het wapen werd geproduceerd door het Oekraïense Ministerie van Strategische Industrieën, maar gaf geen andere details.

Drone-golf

Op woensdag werd een vliegveld bij de grens van Rusland met Estland en Letland getroffen door een vier uur durende golf van drones die Moskou de schuld gaf aan Oekraïne, waarbij volgens lokale berichten vier Il-76 militaire transportvliegtuigen beschadigd werden.

Het vliegveld ligt in de Russische regio Pskov, ongeveer 700 kilometer ten noorden van de Oekraïense grens.

In totaal waren zes Russische regio’s het doelwit van het spervuur tijdens de 18 maanden durende oorlog.

The Associated Press kon niet vaststellen of de drones vanuit Oekraïne of vanuit Rusland werden gelanceerd.

Drone bij Moskou

Kievse functionarissen claimen of ontkennen normaal gesproken de verantwoordelijkheid voor aanvallen op Russisch grondgebied, hoewel ze er soms zijdelings naar verwijzen. De opmerking van Zelensky was de duidelijkste aanwijzing dat Oekraïne achter de aanval zat.

Door de aanval moest de luchthaven van Pskov gesloten worden, maar deze ging donderdag weer open, volgens Russische vervoersfunctionarissen.

Een andere drone die ‘s nachts in de buurt van Moskou werd onderschept, leidde tot vertragingen van vluchten op verschillende luchthavens rond de Russische hoofdstad, zeiden ambtenaren donderdag. Er werden geen gewonden gemeld.

Het Russische persbureau Interfax meldde ondertussen dat veiligheidsdiensten woensdag twee mensen hebben gedood en vijf leden van een Oekraïense sabotagegroep hebben aangehouden in het grensgebied van Bryansk.

Binnenlandse druk Kremlin

De schijnbaar diep in Rusland reikende Oekraïense drones en grensoverschrijdende sabotagemissies maken deel uit van de inspanningen van Kiev om binnenlandse druk op het Kremlin uit te oefenen, zowel militair als politiek.

Ondertussen worden sommige delen van de frontlinie door een Oekraïens tegenoffensief, dat in juni van start is gegaan, steeds verder teruggedrongen, beweren functionarissen in Kiev.

Oekraïne probeert “het Russische moreel uit te hollen en de druk op zijn commandanten op te voeren”, aldus het International Institute for Strategic Studies, een denktank, in een beoordeling.

De strategie is “om de Russische strijdkrachten op een kantelpunt te brengen waar de gevechtskracht en het moreel kunnen beginnen te breken,” zei het IISS in de analyse van woensdag laat.

https://tpo.nl/2023/08/31/zelensky-oekraine-heeft-eigen-langeafstandswapen/