Overheden nog altijd zoekende naar juiste regulering AI


13 juli (Reuters) – Snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), zoals OpenAI’s ChatGPT dat door Microsoft wordt gesteund, bemoeilijken de pogingen van regeringen om het eens te worden over wetten voor het gebruik van de technologie.

Dit zijn de laatste stappen die nationale en internationale overheden nemen om AI-tools te reguleren:

Australië

De regering raadpleegt het belangrijkste wetenschappelijke adviesorgaan van Australië en overweegt volgende stappen, zei een woordvoerder van de minister van Industrie en Wetenschap in april.

Groot-Britannië

De Financial Conduct Authority, een van de regelgevende instanties van verschillende staten die nieuwe richtlijnen voor AI moet opstellen, overlegt met het Alan Turing Institute en andere juridische en academische instellingen om meer inzicht te krijgen in de technologie, vertelde een woordvoerder aan Reuters.

De Britse mededingingsautoriteit zei in mei dat het zou beginnen met het onderzoeken van de impact van AI op consumenten, bedrijven en de economie en of er nieuwe controles nodig zijn.

Groot-Brittannië zei in maart dat het van plan was om de verantwoordelijkheid voor AI op te splitsen tussen de regelgevende instanties voor mensenrechten, gezondheid en veiligheid en mededinging, in plaats van een nieuw orgaan op te richten.

China

China heeft op 13 juli een aantal tijdelijke maatregelen uitgevaardigd om de AI-industrie in goede banen te leiden. Een dag eerder prees miljardair Elon Musk de interesse van het land in een coöperatief internationaal AI-kader.

China’s toezichthouder voor cyberspace had in april ontwerpmaatregelen onthuld om generatieve AI-diensten te beheren en zei dat het wilde dat bedrijven beveiligingsbeoordelingen aan de autoriteiten zouden voorleggen voordat ze hun aanbod aan het publiek aanbieden.

EU

EU-wetgevers stemden in juni in met wijzigingen in een ontwerp van de AI-wet van het blok. De wetgevers moeten nu de details uitwerken met de EU-landen voordat de ontwerpregels wetgeving worden.

Het grootste probleem zal naar verwachting gezichtsherkenning en biometrisch toezicht zijn. Sommige wetgevers willen een totaalverbod, terwijl EU-landen een uitzondering willen voor nationale veiligheid, defensie en militaire doeleinden.

Margrethe Vestager, EU-chef op het gebied van technologie, zei in mei dat de VS en de EU de AI-industrie moeten aansporen om binnen enkele maanden een vrijwillige gedragscode aan te nemen die waarborgen biedt terwijl nieuwe wetten worden ontwikkeld.

Frankrijk

De Franse privacywaakhond CNIL zei in april dat het verschillende klachten over ChatGPT onderzocht nadat de chatbox in Italië tijdelijk was verboden vanwege een vermoedelijke schending van de privacyregels.

De Franse Assemblée Nationale keurde in maart het gebruik van AI-videosurveillance goed tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, ondanks waarschuwingen van burgerrechtengroeperingen.

G7

De leiders van de Groep van Zeven die bijeenkwamen in Hiroshima, Japan, erkenden in mei dat er behoefte is aan governance van AI en immersieve technologieën en kwamen overeen om ministers de technologie te laten bespreken in het kader van het “Hiroshima AI-proces” en eind 2023 verslag uit te laten brengen over de resultaten.

De G7-landen zouden op risico gebaseerde regelgeving voor AI moeten aannemen, aldus de G7-ministers van digitale zaken na een bijeenkomst in april.

Ierland

Generatieve AI moet worden gereguleerd, maar bestuursorganen moeten uitzoeken hoe ze dat goed kunnen doen voordat ze overhaast verboden uitvaardigen die “echt geen stand houden”, zei het Ierse hoofd voor gegevensbescherming in april.

Israël

Israël werkt “al ongeveer 18 maanden” aan AI-regelgeving om de juiste balans te vinden tussen innovatie en het behoud van mensenrechten en burgerlijke waarborgen, zei Ziv Katzir, directeur van de nationale AI-planning bij de Israëlische innovatie-autoriteit, in juni.

Israël publiceerde in oktober een 115 pagina’s tellend concept van het AI-beleid en verzamelt feedback van het publiek in aanloop naar een definitief besluit.

Italië

De Italiaanse autoriteit voor gegevensbescherming is van plan andere platforms voor kunstmatige intelligentie te onderzoeken en AI-experts in te huren, aldus een topambtenaar in mei.

ChatGPT werd in april weer beschikbaar voor gebruikers in Italië nadat het in maart tijdelijk was verboden vanwege zorgen van de nationale gegevensbeschermingsautoriteit.

Japan

Japan verwacht tegen het einde van 2023 regelgeving in te voeren die waarschijnlijk dichter bij de Amerikaanse houding staat dan de strenge die in de EU gepland zijn, zei een ambtenaar die dicht bij de beraadslagingen stond in juli, omdat het land de technologie gebruikt om de economische groei te stimuleren en een leider te worden op het gebied van geavanceerde chips.

De privacywaakhond van het land zei in juni dat het OpenAI heeft gewaarschuwd om geen gevoelige gegevens te verzamelen zonder toestemming van mensen en om de gevoelige gegevens die het verzamelt tot een minimum te beperken.

Spanje

Het Spaanse bureau voor gegevensbescherming zei in april dat het een vooronderzoek startte naar mogelijke inbreuken op gegevens door ChatGPT. Het heeft ook de privacywaakhond van de EU gevraagd de privacyproblemen rond ChatGPT te evalueren.

Verenigde Naties

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de V.N. steunde in juni een voorstel van een aantal AI-managers voor de oprichting van een AI-waakhond zoals het Internationaal Atoomagentschap, maar merkte op dat “alleen lidstaten dit kunnen oprichten, niet het secretariaat van de Verenigde Naties”.

Guterres heeft ook plannen aangekondigd om tegen het einde van het jaar te beginnen met het werk aan een AI-adviesorgaan op hoog niveau dat regelmatig AI-governanceregelingen moet evalueren en aanbevelingen moet doen.

Verenigde Staten

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) is een uitgebreid onderzoek gestart naar OpenAI op basis van beweringen dat het bedrijf de wetten voor consumentenbescherming heeft overtreden door persoonlijke reputaties en gegevens in gevaar te brengen, meldde de Washington Post op 13 juli.

Generatieve AI roept mededingingsbezwaren op en is een aandachtspunt van het Bureau of Technology van de FTC samen met haar Office of Technology, zei het bureau in een blogpost in juni.

Senator Michael Bennet schreef in juni een brief aan vooraanstaande techbedrijven om hen aan te sporen AI-gegenereerde inhoud te labelen en de verspreiding van materiaal gericht op het misleiden van gebruikers te beperken. Hij had in april een wetsvoorstel ingediend om een taskforce op te richten die het Amerikaanse AI-beleid onder de loep zou nemen.

Het National Institute of Standards and Technology, een niet-regulerend agentschap dat deel uitmaakt van het Commerce Department, zal een openbare werkgroep van vrijwillige experts op het gebied van generatieve AI starten om te helpen de kansen aan te pakken en richtlijnen te ontwikkelen om de risico’s aan te pakken, zei het in juni.

President Joe Biden zei in dezelfde maand dat hij deskundig advies zou inwinnen over de risico’s van AI voor de nationale veiligheid en de economie.

https://tpo.nl/2023/07/13/overheden-nog-altijd-zoekende-naar-juiste-regulering-ai/