Poetin noemt Elon Musk ‘ongetwijfeld uitmuntend persoon’


VLADIVOSTOK, Rusland, 12 september (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag de in Zuid-Afrika geboren zakenman Elon Musk geprezen als een “uitmuntend persoon” en zakenman wiens bedrijf SpaceX een belangrijke speler in de ruimtevaartindustrie is geworden.

Poetins publieke lof voor Musk komt dagen nadat de in de VS gevestigde ondernemer zei dat hij vorig jaar een Oekraïens verzoek weigerde om zijn Starlink-satellietnetwerk in de havenstad Sevastopol op de Krim te activeren. Dit omdat hij bang was voor medeplichtigheid aan een “grote” oorlogsdaad, een aanval op de Russische vloot.

Laatste adequate geest in Noord-Amerika

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev heeft Musk eerder deze maand op X geprezen voor zijn beslissing – die scherp bekritiseerd werd door Oekraïense politici – als “de laatste adequate geest in Noord-Amerika”.

Poetin, die sprak op een economisch forum in het verre oosten van Rusland, verwees niet naar het Starlink-incident. Maar toen hem gevraagd werd naar het succes van Musk’s bedrijf SpaceX bij het lanceren van raketten in de ruimte, zei hij:

“Wat privézaken en Elon Musk betreft hij is ongetwijfeld een uitmuntend persoon. Dit moet erkend worden, en ik denk dat het over de hele wereld erkend wordt.”

“Musk is een actieve en getalenteerde zakenman en hij boekt veel succes, ook met de steun van de Amerikaanse staat,” voegde Poetin eraan toe.

De Russische leider zei dat Moskou van plan is om door te gaan met zijn eigen ruimteprogramma, ondanks het mislukken van een missie naar de maan vorige maand.


https://tpo.nl/2023/09/12/poetin-noemt-elon-musk-ongetwijfeld-uitmuntend-persoon/