Poetin: ‘Westen heeft Jood leider Oekraïne gemaakt om naziverheerlijking te maskeren


5 september (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin beweerde dinsdag in een televisie-interview, zonder bewijzen te noemen, dat Westerse mogendheden de joodse Volodymyr Zelensky als president van Oekraïne hadden geïnstalleerd om de verheerlijking van het nazisme te verdoezelen.

In zijn poging om zijn invasie van Oekraïne, die het een ‘speciale militaire operatie’ noemt, te rechtvaardigen, beschuldigt Moskou de leiders van Kiev van het nastreven van een neonazistische ‘genocide’ op de miljoenen inheemse Russischtaligen in Oekraïne – iets wat Kiev en zijn westerse bondgenoten een ongegrond voorwendsel voor een overnameoorlog noemen.

Oekraïense Joden

Het was niet de eerste keer dat Poetin probeerde om de democratisch gekozen regering van het moderne Oekraïne in verband te brengen met de massamoord op de Oekraïense Joden in de Tweede Wereldoorlog door de nazi-Duitse bezetters van Sovjet-Oekraïne en hun lokale collaborateurs.

Zelensky, zelf een Russischtalige die in 2019 democratisch werd verkozen, heeft gezegd dat enkele broers van zijn grootvader werden gedood in de nazi-holocaust, en heeft herhaaldelijk Russische beschuldigingen verworpen dat hij neonazi’s in Oekraïne zou hebben gesteund.

Verheerlijking nazisme

Poetin zei tegen de Russische televisieverslaggever Pavel Zarubin:

“Westerse curatoren hebben een persoon aan het hoofd van het moderne Oekraïne gezet – een etnische Jood, met Joodse wortels, met een Joodse afkomst. En daarmee lijken ze, naar mijn mening, een anti-menselijke essentie te verhullen die de basis vormt  van de moderne Oekraïense staat,” zei Poetin.

“En dit maakt de hele situatie extreem walgelijk, in die zin dat een etnische Jood de verheerlijking van het nazisme verbergt en degenen verbergt die ooit de Holocaust in Oekraïne hebben geleid – en dit is de uitroeiing van anderhalf miljoen mensen.”

In antwoord op een verzoek om commentaar zei de Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak dat Poetin zelf walgelijk is “wanneer hij massamisdaden tegen burgers van een ander land probeert te rechtvaardigen met een monsterlijke leugen”.

‘Het Russische vraagstuk’

In juni vertelde Poetin op een economisch forum in Sint-Petersburg, opnieuw zonder bewijs, dat sommige Joden Zelensiy als een schande voor hun volk beschouwden, terwijl hij zijn eigen toespraak onderbrak om nieuwsbeelden van nazi-wreedheden in Oekraïne te laten zien.

En in januari kreeg de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, een scherpe berisping van het Witte Huis omdat hij Washington ervan beschuldigde Europese landen op te roepen om ‘het Russische vraagstuk’ op te lossen op dezelfde manier waarop Adolf Hitler naar een ‘definitieve oplossing’ had gestreefd om de Joden in Europa uit te roeien.

Volgens Timothy Snyder, historicus aan de Yale University, waren eind 1942 minstens 1,7 miljoen Sovjetjoden vermoord door de Duitsers en hun collaborateurs.

https://tpo.nl/2023/09/05/poetin-westen-heeft-jood-leider-oekraine-gemaakt-om-naziverheerlijking-te-maskeren/