Prinsjesrede 2023 – De Groene Amsterdammer


Schrijf een speech over het thema Met elkaar over 20 jaar, welke keuzes vraagt dit nu?’. Op vrijdag 15 september dragen bekende acteurs van Het Nationale Theater de drie beste speeches voor en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Voor informatie, bekijk de Prinsjesfestival-website

De opdracht

Het is 2024. Na de val van het kabinet en een lange formatie is er eindelijk een nieuw kabinet. Het regeerakkoord is een moeizaam compromis tussen zes coalitiepartijen, zonder echte oplossingen voor de grootste maatschappelijke issues.

Een maand na installatie kondigt de minister-president (v/m) plotseling aan dat er een tv-toespraak komt vanuit het Torentje. In deze toespraak wil de minister-president een koerswijziging neerzetten, dwars tegen alle afspraken met de vastgelopen coalitie in. Het initiatief om zich tot Nederland te richten komt van de minister-president zelf. Die speelt daarmee een hoog spel en legt het eigen lot en dat van het kabinet in de waagschaal. Of is de toespraak zo sterk dat de minister-president daarmee veel afgehaakte Nederlanders en de verdeelde politiek weer achter zich krijgt?

Al dagen gonst het in Nederland waar de toespraak over zal gaan, maar de inhoud blijft geheim. Wat is zó urgent dat de minister-president vanuit het Torentje wil spreken? Gaat de toespraak over de natuur? AI? Polarisatie? Of iets anders?

Deelname

Stuur dan je toespraak van 500 tot maximaal 750 woorden uiterlijk 20 augustus 2023 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl

De deskundige jury zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:

  • Past de speech bij het thema?
  • Past de speech bij de gelegenheid en het publiek?
  • Is de boodschap boeiend en overtuigend?
  • Is het een spreektekst?
  • Heeft de speech een goede stijl en structuur?

Op vrijdag 15 september 2023 dragen bekende acteurs van Het Nationale Theater de drie beste speeches voor in Den Haag. De winnende speech wordt beloond met een geldprijs van €1000, de twee andere genomineerde speeches elk met €250.https://www.groene.nl/artikel/prinsjesrede-2023