rechtse PP winnaar, 95% stemmen geteld


MADRID, 23 juli (Reuters) – Geen enkele partij of blok zal een absolute meerderheid behalen in de algemene verkiezingen in Spanje, volgens een late telling met ongeveer 95% van de stemmen geteld op zondag, ondanks dat de conservatieve Volkspartij (PP) op koers ligt om de regerende socialisten te verslaan.

De PP zou 136 parlementszetels winnen in het 350 zetels tellende lagerhuis, 47 meer dan bij de vorige verkiezingen in 2019, zo bleek uit de voorlopige telling van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vox 33 zetels

De ultrarechtse Vox stond op 33 zetels, nog steeds de op twee na grootste partij in het parlement, maar met 19 zetels minder dan in 2019 en een hypothetisch verbond met de PP dat niet de absolute meerderheid van 176 zetels zou halen.

De Socialistische Partij van premier Pedro Sanchez bleef achter met 122 zetels en haar bondgenoot, het extreem-linkse Sumar, stond op 31 zetels.

De resultaten wijzen op een parlement zonder meerderheid, hoewel kiezersonderzoek eerder uitwees dat de PP en Vox waarschijnlijk een meerderheid zouden behalen.






https://tpo.nl/2023/07/23/verkiezingen-spanje-rechtse-pp-winnaar-95-stemmen-geteld/