Rechtszaken in UK tegen AstraZeneca na vaccinatieschade


LONDEN, 23 aug (Reuters) – Tegen AstraZeneca in Londen zijn rechtszaken aangespannen, waaronder één van de echtgenoot van een vrouw die overleed nadat ze het COVID-19 vaccin van de Brits-Zweedse geneesmiddelenproducent had gekregen, in de eerste van mogelijk tientallen zaken die in Engeland worden aangespannen.

Groot-Brittannië was het eerste land dat het goedkope COVID-19-vaccin van AstraZeneca begin 2021 uitrolde, hoewel het later het gebruik ervan beperkte voor jongeren onder de 40 vanwege het kleine risico op bloedstolsels.

Overleden na eerste dosis

Anish Tailor, wiens vrouw Alpa in maart 2021 overleed nadat ze haar eerste dosis van het vaccin had gekregen, diende op 4 augustus een productaansprakelijkheidsclaim in tegen AstraZeneca bij het Londense High Court, volgens gerechtelijke documenten.

Zijn advocaat Peter Todd van het advocatenkantoor Scott-Moncrieff & Associates vertelde aan Reuters dat hij bijna 50 andere cliënten heeft die AstraZeneca in de komende maanden formeel zullen aanklagen.

AstraZeneca weigert commentaar te geven op lopende rechtszaken. Een woordvoerder zei in een verklaring: “De veiligheid van patiënten heeft onze hoogste prioriteit en regelgevende instanties hebben duidelijke en strenge normen om het veilige gebruik van alle medicijnen, inclusief vaccins, te garanderen.

“Ons medeleven gaat uit naar iedereen die dierbaren heeft verloren of gezondheidsproblemen heeft gemeld.”

Trombotische trombocytopenie

AstraZeneca wordt geconfronteerd met een soortgelijke rechtszaak tegen Jamie Scott, bij wie trombotische trombocytopenie, die dodelijke bloedstolling kan veroorzaken, werd vastgesteld nadat zij het AstraZeneca-vaccin had gekregen.

Scott diende maandag een productaansprakelijkheidsrechtszaak in tegen AstraZeneca, volgens rechtbankgegevens. Er waren nog geen aanklachten of verdere details over de zaak direct beschikbaar.

Hausfeld, het advocatenkantoor dat Scott vertegenwoordigt, zei dat het ongeveer 40 andere personen of nabestaanden vertegenwoordigt.

Levensveranderende verwondingen

Sarah Moore, een advocaat bij Hausfeld, zei in een verklaring dat Scott “levensveranderende verwondingen had opgelopen die niet alleen hem, maar ook zijn naasten ernstig hebben getroffen”.

Ze zei dat Scott zal aanvoeren dat AstraZeneca “aansprakelijk is om hem te compenseren voor wat hij heeft geleden, zodat hij zijn leven weer zoveel mogelijk kan opbouwen en de veiligheid van zijn gezin kan waarborgen”.

De twee zaken zijn de eerste rechtszaken die in Engeland en Wales zijn aangespannen naar aanleiding van een bijwerking van een COVID-19 vaccin, volgens openbaar beschikbare rechtbankgegevens.

https://tpo.nl/2023/08/23/rechtszaken-in-uk-tegen-astrazeneca-na-vaccinatieschade-overlijden/