Recordaantal migranten Lampedusa, ‘situatie is echt dramatisch’


LAMPEDUSA, 12 september (Reuters) – Het Italiaanse eiland Lampedusa heeft te kampen met een recordaantal aanlandingen van bootmigranten, aldus lokale ambtenaren op dinsdag, die de situatie als “dramatisch” omschrijven.

Lampedusa, het meest zuidelijke punt van Italië en een eerste aanloophaven voor mensen die vanuit Noord-Afrika oversteken, is al lange tijd een brandhaard van Europa’s migratiecrisis.

Het dagelijkse aantal migrantenboten dat het eiland bereikt, heeft vorige maand een record van 63 overschreden en zal naar verwachting tegen het einde van de dag oplopen tot ongeveer 80, vertelde de plaatselijke politiechef Emanuele Ricifari aan Reuters.

2800 migranten in hotspot

Hij zei dat er ongeveer 2800 migranten in het ‘hotspot‘ opvangcentrum van het eiland waren – dat officieel slechts een capaciteit heeft van ongeveer 400 – plus nog eens ongeveer 300 in andere delen van het eiland.

De migranten zouden allemaal naar het grotere eiland Sicilië worden overgebracht om de overbevolking te verminderen en ruimte te maken voor toekomstige aankomsten.

“De situatie is echt dramatisch,” zei prefect Filippo Romano, een provinciale regeringsfunctionaris, volgens de persbureaus ANSA en AGI.

“We zullen vandaag waarschijnlijk tot 100 landingen komen, het eiland kan deze aantallen niet langer aan,” vertelde burgemeester Filippo Mannino aan het persbureau Adnkronos.

118.500 migranten in Italië

In totaal zijn er sinds het begin van het jaar ongeveer 118.500 bootmigranten in Italië aangekomen, volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken – bijna het dubbele van de 64.529 die in dezelfde periode van 2022 werden geregistreerd.

Premier Giorgia Meloni, die vorig jaar werd verkozen met de belofte om illegale immigratie te bestrijden, is er niet in geslaagd om de aantallen terug te dringen. Hardhandig optreden tegen migranten in Tunesië en de aanhoudende chaos in Libië hebben geleid tot meer overtochten over zee vanuit Noord-Afrika.

https://tpo.nl/2023/09/12/recordaantal-migranten-lampedusa-situatie-is-echt-dramatisch/