Roemeens luchtruim mogelijk geschonden door Russische drones


BOEKAREST, 30 september (Reuters) – De Roemeense legerradars detecteerden een mogelijke schending van het nationale luchtruim tijdens een nachtelijke aanval van Russische drones op de civiele infrastructuur van buurland Oekraïne, zei het ministerie van Defensie zaterdag.

Nadat Rusland zich half juli terugtrok uit een akkoord over graan uit de Zwarte Zee, begon het met aanvallen op Oekraïense havens en opslagplaatsen aan de overkant van de Donau vanuit NAVO-lid Roemenië, de belangrijkste alternatieve exportroute voor Kiev.

Ongeoorloofde schending

Fragmenten van mogelijke Russische drones werden deze maand drie keer aangetroffen op Roemeens grondgebied, wat de veiligheidsrisico’s voor de NAVO, waarvan de leden een wederzijdse defensieverplichting hebben, onderstreept.

“Het radarsurveillancesysteem van het Roemeense leger identificeerde een mogelijke ongeoorloofde schending van het nationale luchtruim, waarbij een signaal werd gedetecteerd op de route naar de stad Galati”, aldus het ministerie van Defensie, dat eraan toevoegde dat er zoekteams waren ingezet.

“Tot nu toe zijn er geen gevallen objecten geïdentificeerd op nationaal grondgebied. De zoekacties zullen vandaag worden voortgezet.

Zwermen drones

Inwoners van de districten Tulcea en Galati werden telefonisch gewaarschuwd toen er zwermen drones werden waargenomen die in de buurt van de Roemeense grens op weg waren naar Oekraïne.

Het waarschuwen van de bevolking om dekking te zoeken is een van de maatregelen die Roemenië heeft genomen om de verdediging te versterken sinds er fragmenten van drones op zijn grondgebied zijn gevonden. Dit naast verhoogde patrouilles en observatiepunten en het uitbreiden van een vliegverbod langs een deel van de grens met Oekraïne.

NAVO en Roemeense functionarissen hebben gezegd dat er geen bewijs was dat de Russische aanvallen bij de grens een opzettelijke aanval op Roemenië waren, maar noemden de aanvallen roekeloos en destabiliserend.


https://tpo.nl/2023/09/30/roemeens-luchtruim-mogelijk-geschonden-door-russische-drones/