Rusland onderschept voor tweede opeenvolgende dag drones op weg naar Moskou


KYIV, Oekraïne (AP) — Russische luchtverdedigingssystemen hebben donderdag voor de tweede opeenvolgende dag twee drones neergehaald die op weg waren naar Moskou, zo meldden functionarissen. De gerapporteerde aanval verstoorde vluchten op twee internationale luchthavens, terwijl Oekraïne zijn aanvallen op Russische bodem leek op te voeren.

Geen slachtoffers gemeld

Een drone werd neergeschoten in de regio Kaluga ten zuidwesten van Moskou en een andere in de buurt van een belangrijke ringweg rond Moskou, volgens burgemeester van Moskou Sergey Sobyanin en het Russische ministerie van Defensie, dat de aanval toeschreef aan Oekraïne.

Er werden geen directe meldingen gedaan van slachtoffers of schade.

De luchthaven Domodedovo ten zuiden van de stad stopte meer dan twee uur met vluchten en de luchthaven Vnukovo ten zuidwesten van de stad stopte meer dan twee en een half uur, volgens Russische nieuwsagentschappen. Tien vluchten werden omgeleid, aldus de Russische Federale Dienst voor Luchtvervoer.

‘Oorlog treft nu elke Rus’

Het afvuren van drones op Moskou na meer dan 17 maanden oorlog lijkt weinig militaire waarde te hebben voor Oekraïne, maar de strategie heeft de Russen onrustig gemaakt en hen geconfronteerd met de gevolgen van het conflict.

Zoals gebruikelijk bevestigden noch ontkenden Kyiv-functionarissen de mogelijke betrokkenheid van Oekraïne bij de drone-aanvallen, hoewel luchtmachtwoordvoerder Yurii Ihnat opmerkte: “Dit kan ons niet anders dan tevreden stellen, omdat mensen in Moskou dachten dat ze veilig waren. Nu treft de oorlog elke Rus.”

“We zien nu dat ‘iets’ regelmatig in Moskou gebeurt,” voegde hij eraan toe.

Het Russische ministerie van Defensie zei ook dat het Oekraïense drone-aanvallen had gestopt in het door Rusland geannexeerde Krim. Het zei dat het twee drones had neergeschoten in de buurt van de havenstad Sevastopol en dat het negen drones die in de Zwarte Zee waren neergestort, elektronisch had verstoord.

Oekraïne meer dan $43 miljard van VS ontvangen

Op woensdag meldden Oekraïense media dat social media blogs zeiden dat een dikke rookpluim opsteeg boven Sevastopol, dat het hoofdkwartier is van de Russische Zwarte Zeevloot.

De gouverneur van Sevastopol, Mikhail Razvozhayev, zei dat de rook afkomstig was van een “vloottrainingsoefening” en drong er bij de lokale bewoners op aan zich geen zorgen te maken.

De incidenten deden zich voor tegen de achtergrond van de voortdurende Oekraïense tegenoffensief, waarvoor Oekraïense en westerse functionarissen hebben gewaarschuwd dat het een langdurige strijd zal zijn tegen de diepgewortelde krachten van het Kremlin.

Het Pentagon zal Oekraïne naar verluidt nog eens $200 miljoen aan wapens en munitie verstrekken om het tegenoffensief te ondersteunen, aldus Amerikaanse functionarissen.

Oekraïne heeft sinds de Russische invasie vorig jaar al meer dan $43 miljard van de VS ontvangen.

Veel burgerslachtoffers

Het kantoor van de Oekraïense president meldde dat er tussen woensdag- en donderdagochtend ten minste zes burgers zijn gedood en 27 gewond zijn geraakt.

In de Oost-Oekraïense provincie Donetsk bombardeerde Rusland 16 steden en dorpen, en drie mensen werden gedood, zo meldde het kantoor. In Zaporizhzhia werden drie mensen gedood en negen gewond, waaronder een 11 maanden oude baby.

Intussen bleven 12 mensen vermist na een explosie woensdag in een fabriek die optische apparatuur maakt voor de Russische veiligheidstroepen, zo meldde het Russische staatsnieuwsagentschap RIA Novosti onder verwijzing naar hulpverleners.

Het Russische ministerie van Noodsituaties zei dat 71 mensen medische hulp nodig hadden na de explosie.

Zorgen bij buurlanden

Russische functionarissen deelden geen vermoedelijke oorzaak vatn de explosie in de Zagorsk-fabriek in de regio rond Moskou, wat bijdroeg aan de nervositeit over mogelijke Oekraïense drone-aanvallen.

De nasleep van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft zorgen gebracht bij buurlanden, waaronder de aanwezigheid van door Rusland gelieerde huurlingen van de Wagner-groep in Wit-Rusland deze zomer na hun kortstondige muiterij in Rusland.

De Poolse minister van Defensie zei donderdag dat het land van plan is om 10.000 soldaten langs zijn grens met Wit-Rusland te plaatsen uit vrees voor een toename van illegale immigratie.

Poolse functionarissen hebben de Wit-Russische autoriteiten beschuldigd van het organiseren van illegale grensoverschrijdingen om Warschau te ontwrichten en onder druk te zetten, dat samen met andere NAVO-landen steun heeft verleend aan de oorlogsinspanningen van Kyiv.

https://tpo.nl/2023/08/10/rusland-onderschept-voor-tweede-opeenvolgende-dag-drones-op-weg-naar-moskou/