Rusland ontkent dat Wagner-groep kernwapens wilde bemachtigen


MOSKOU, 12 juli (Reuters) – Het Kremlin verwierp woensdag een bewering van de Oekraïense militaire inlichtingendienst dat leden van de Russische huurlingengroep Wagner van plan waren om kernwapens te bemachtigen tijdens een mislukte muiterij in juni.

Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Kyrylo Budanov, zei dat Wagner-strijders een nucleaire basis bereikten – bekend als Voronezh-45 – in een poging om tactische kernwapens uit het Sovjettijdperk te bemachtigen, meldde Reuters op dinsdag.

‘Desinformatie’

“Het Kremlin heeft dergelijke informatie niet,” zei woordvoerder Dmitri Peskov, toen hem gevraagd werd naar de bewering van Boedanov dat huurlingen uit Wagner naar de nucleaire basis Voronezh-45 waren gekomen om te proberen kernwapens te bemachtigen.

“Het lijkt meer op verkeerde informatie,” zei Peskov.

Witte Huis kan niet bevestigen

Reuters meldde dat een bron dicht bij het Kremlin met militaire banden delen van het verslag van Boedanov had bevestigd.

Een Wagner-contingent “slaagde erin om in een zone van speciaal belang te komen, waardoor de Amerikanen onrustig werden omdat daar nucleaire munitie ligt opgeslagen,” zei deze persoon, zonder verder uit te weiden.

Op een vraag of de troepen van Wagner de basis bereikten en kernwapens wilden bemachtigen, antwoordde Adam Hodge, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis: “We zijn niet in staat om dit rapport te bevestigen. We hebben op geen enkel moment aanwijzingen gehad dat kernwapens of nucleaire materialen gevaar liepen.”


https://tpo.nl/2023/07/12/rusland-ontkent-dat-wagner-groep-kernwapens-wilde-bemachtigen/