Russische raketaanval doodt politieagent en verwondt 73 mensen in geboorteplaats president Zelensky


Kiev, Oekraïne (AP) – Een Russische raketaanval op vrijdag op de geboorteplaats van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky Kryvy Rih heeft één politieagent gedood en ten minste 73 mensen verwond, waaronder negen politieagenten, volgens Oekraïense functionarissen.

Angst dat oorlog uitbreidt naar Roemenië

Een andere aanval in de zuidelijke regio Kherson kostte het leven aan drie mensen. De aanvallen maakten deel uit van meerdere Russische aanvallen in het hele land gedurende de nacht. Tegelijkertijd probeert Moskou zijn politieke positie te versterken met lokale verkiezingen in de vier regio’s die vorig jaar illegaal werden geannexeerd, ondanks dat het geen volledige controle heeft over een van de vier. Oekraïne erkent deze “nepverkiezingen” niet.

Deze aanvallen volgen op een Russische aanval eerder in de week, waarbij 16 mensen werden gedood op een markt in Oost-Oekraïne en waarbij drone-brokstukken in Roemenië werden gevonden. Dit zorgde voor angst onder lokale bewoners dat de oorlog zich naar het NAVO-lid Roemenië zou kunnen verspreiden.

Voortdurende Amerikaanse steun

De VS bevestigde voortdurende Amerikaanse steun tijdens het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Oekraïne met de aankondiging van een extra miljard dollar aan hulp. Het Verenigd Koninkrijk kondigde een mondiale voedselzekerheidstop aan als reactie op de Russische terugtrekking uit een graanovereenkomst in de Zwarte Zee en aanvallen op de graanvoorraad van Oekraïne. Groot-Brittannië zal ook RAF-vliegtuigen inzetten om de activiteiten van Rusland in de Zwarte Zee te monitoren en waarschuwt dat het Rusland zal aanklagen als het aanvallen op burgerschepen in de Zwarte Zee uitvoert.

Ondertussen hield Rusland lokale verkiezingen in het deel van de regio Kherson die het controleert, evenals in de regio’s Donetsk, Luhansk en Zaporizhzhia. Oekraïne heeft de verkiezingen afgewezen en dringt er bij zijn bondgenoten op aan om de acties van Rusland te veroordelen en de resultaten van de verkiezingen niet te erkennen. Het conflict blijft ook moeilijke vragen oproepen voor andere landen die proberen de gevolgen van de oorlog te beheren op het gebied van voedselzekerheid, inflatie en andere kwesties.


https://tpo.nl/2023/09/09/russische-raketaanval-doodt-politieagent-en-verwondt-73-mensen-in-geboorteplaats-president-zelensky/