sabotageteam Nord Stream gebruikt Polen als uitvalsbasis


10 juni (Reuters) – Duitse onderzoekers bestuderen bewijs dat suggereert dat een sabotageteam Polen gebruikte als uitvalsbasis om de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee in september te beschadigen, meldt de Wall Street Journal op zaterdag.

Duitse onderzoekers hebben de twee weken durende reis van de Andromeda volledig gereconstrueerd, een 15 meter lang wit plezierjacht dat ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de sabotage van de pijpleidingen die Russisch gas naar Europa leveren, zei de krant.

Ze hebben vastgesteld dat het jacht van zijn doel is afgeweken om zich in Poolse wateren te wagen, zei de krant, waarbij ze gegevens aanhaalden van de radio- en navigatieapparatuur van de Andromeda, satelliet- en mobiele telefoons, Gmail-accounts “en DNA-monsters die aan boord waren achtergelaten en die Duitsland heeft proberen te koppelen aan ten minste één Oekraïense soldaat”.

Duitsland’s federale recherchebureau en Polen’s kantoor van de Kanselarij van de Eerste Minister reageerden niet onmiddellijk op Reuters verzoeken om commentaar.

Oekraïne ontkent

De Washington Post meldde deze week dat de VS had geleerd van een Oekraïens plan om de pijpleidingen aan te vallen drie maanden voordat ze werden beschadigd door de onderwaterexplosies.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vertelde woensdag aan Duitse media dat Oekraïne de Nord Stream-pijpleidingen niet heeft aangevallen.

De explosies vonden plaats in de economische zones van Zweden en Denemarken. Beide landen zeiden dat de explosies opzettelijk waren, maar moeten nog bepalen wie verantwoordelijk was.

In Polen gevestigd bedrijf

Onderzoekers concludeerden dat een explosief dat bij de operatie werd gebruikt HMX was, ook bekend als octogen, een kleurloze stof die geschikt is voor het slopen van infrastructuur onder water, aldus de Wall Street Journal.

Duitse media identificeerden in maart de mogelijke betrokkenheid van een jacht van een in Polen gevestigd bedrijf dat eigendom is van Oekraïense burgers bij de aanval.

WSJ citeerde mensen die bekend zijn met de reis van de Andromeda die aangaven dat de sabotagebemanning de helft van hun taak had volbracht, het leggen van diepzee explosieven op Nord Stream 1, voordat ze hun Bavaria 50-kruiser op koers zetten weg van hun doel, in de richting van Polen.

Andromeda, die dagen eerder was gehuurd van een Duits bedrijf dat dicht bij de plek ligt waar de pijpleidingen aan land komen, voer terug naar het noorden in wat onderzoekers geloven dat een poging was om haar taak te voltooien en mijnen te plaatsen op Nord Stream 2, zei de krant.

 

Nord Stream

Op deze foto, verstrekt door de Zweedse kustwacht, is een lek van Nord Stream 2 te zien op 28 september 2022. (Zweedse kustwacht via AP.)

 

https://tpo.nl/2023/06/10/wsj-sabotageteam-nord-stream-gebruikt-polen-als-uitvalsbasis/