Slechts 40% Amerikanen steunt beleid Joe Biden


WASHINGTON, 9 augustus (Reuters) – De approval rating van de Amerikaanse president Joe Biden bleef begin augustus stabiel op 40%, met bezorgdheid over de economie die de mening van de Amerikanen over zijn prestaties verslechterde ondanks de dalende inflatie, volgens een peiling van Reuters/Ipsos deze week.

54% respondenten niet akkoord met prestaties Biden

De driedaagse online peiling, waarin Amerikanen werd gevraagd of ze de manier waarop Biden zijn werk doet goed- of afkeuren, kwam overeen met de lezing van juli van 40%.

Ongeveer 54% van de respondenten gaf aan niet akkoord te gaan met de prestaties van de Democratische president en 6% was onzeker of wilde geen antwoord geven. De enquête heeft een foutmarge van drie procentpunten.

De economie, werkloosheid en banen bleven de grootste zorg van Amerikanen, waarbij een vijfde van de respondenten dat als het belangrijkste probleem van de VS van vandaag noemde. Maar liefst 60% van de Amerikanen, inclusief één op de drie Democraten, zei niet akkoord te gaan met Biden’s aanpak van inflatie.

Hoge inflatie maar lage werkloosheid

Topfunctionarissen van het kabinet en Biden zelf zijn begonnen met het bezoeken van evenementen in het hele land om recente economische winsten te benadrukken, waar het Witte Huis beweert dat dit bewijs is dat de “Bidenomics”-agenda werkt.

Amerikaanse huishoudens hebben onder Biden te kampen gehad met de ernstigste inflatie in decennia, hoewel het tempo van prijsstijgingen recent sterk is gedaald. De economische groei is bescheiden geweest, maar de werkloosheid is gedaald naar het laagste niveau in decennia.

Een aparte Reuters/Ipsos-peiling vorige week ontdekte dat zorgen over de economie Biden steun zouden kunnen kosten bij de verkiezingen van 2024, wanneer hij waarschijnlijk opnieuw geconfronteerd zal worden met de Republikeinse voormalige president Donald Trump. Een op de vijf respondenten die in 2020 op Biden stemden, zei dat ze deze keer niet zeker wisten op wie ze zouden stemmen.

81% Amerikanen tegen strafrechtelijk vervolgen abortus

De approval rating van Biden in de nieuwste peiling van 40% was slechts vier punten hoger dan de laagtepunten van 36% die hij haalde in het midden van 2022.

De enquête had ook bemoedigend nieuws voor Democraten. Met enkele Republikeinse ambtenaren op staatsniveau die steeds hardere verboden op abortus bevorderen, bleek uit de peiling dat 81% van de Amerikanen tegen het idee is om staten toe te staan mensen strafrechtelijk te vervolgen die naar andere staten reizen voor abortus. Dat omvatte 68% van de Republikeinen en 90% van de Democraten.

Ongeveer 70% van de Amerikanen steunt het vereisen van serienummers voor “spookwapens”, of vuurwapens die thuis worden gebouwd uit kits, en beperking van de productie tot gelicentieerde fabrikanten, inclusief 61% van de Republikeinen. De regering van Biden probeert de verkoop van “spookwapens” aan banden te leggen.

De Reuters/Ipsos-peiling werd online uitgevoerd in het Engels van 4 tot 6 augustus en verzamelde reacties van 1.032 volwassenen, met behulp van een nationaal representatieve steekproef.

https://tpo.nl/2023/08/09/slechts-40-amerikanen-steunt-beleid-joe-biden/