Slopen huis Palestijnse aanvaller door Israël wakkert spanningen Westelijke Jordaanoever aan


RAMALLAH, Westelijke Jordaanoever (AP) — Israëlische veiligheidstroepen hebben dinsdag het huis op de Westelijke Jordaanoever van een Palestijnse man die ervan beschuldigd wordt eerder dit jaar een dodelijke schietpartij te hebben uitgevoerd, gesloopt, zo meldde het leger. Dit is de nieuwste inval die spanningen in het bezette gebied aanwakkert.

Cyclus van haat en bloedvergieten

Israëls tientallen jaren oude tactiek om de gezinswoningen van vermeende Palestijnse aanvallers met de grond gelijk te maken, heeft geleid tot hevige kritiek van mensenrechtenorganisaties, die het collectieve bestraffing noemen – verboden volgens internationaal recht.

Tegenstanders van het beleid stellen ook vragen over de effectiviteit ervan en betogen dat het vernietigen van de huizen van vaak niet-betrokken ouders, echtgenoten en kinderen van vermeende aanvallers en hen dakloos achterlaten alleen maar een voortdurende cyclus van haat en bloedvergieten aanwakkert.

Israël verdedigt dergelijke sloopacties als een afschrikmiddel om toekomstige aanvallen te voorkomen. Het uiterst rechtse kabinet van premier Benjamin Netanyahu, dat een harde lijn tegen de Palestijnen volgt, heeft gezworen om de sloop van huizen van Palestijnse aanvallers op te voeren nu het geweld op de Westelijke Jordaanoever toeneemt.

Ergste geweldsuitbarsting kolonisten in tientallen jaren

Het Israëlische leger zei dat zijn troepen dinsdag vroeg het vluchtelingenkamp Askar in de noordelijke stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever zijn binnengegaan en het appartement hebben gesloopt van de 49-jarige Abdul Fattah Kharushah, een vermeend lid van de Hamas-militante groepering die ervan werd verdacht eerder dit jaar twee Israëlische broers in de stad Hawara te hebben doodgeschoten.

De schietpartij op de snelweg op 26 februari, waarbij de twee mannen — broers uit de Joodse nederzetting Har Bracha — werden gedood, volgde op een dodelijke Israëlische militaire inval in Nablus en ontketende de ergste uitbarsting van gewelddadig gedrag onder kolonisten in tientallen jaren. Israëlische kolonisten gingen na de schietpartij gewelddadig tekeer in de stad Hawara, waarbij tientallen Palestijnse auto’s en winkels in brand werden gestoken en een man om het leven kwam.

Kharushah werd later gedood tijdens een Israëlische militaire inval in het vluchtelingenkamp Jenin in maart.

Meer dan 160 Palestijnen en 26 Israëli’s gedood dit jaar

Jonge Palestijnen staken banden in brand en wierpen stenen en explosieven naar Israëlische troepen die het vluchtelingenkamp Askar binnenvielen om het huis van Kharushah, dat zich op de derde verdieping van een appartementsgebouw bevond, te slopen op dinsdag. Het Palestijnse Rode Kruis meldde dat twee Palestijnen gewond waren geraakt door scherven van kogels en anderen gewond waren geraakt door rubberen kogels toen Israëlische soldaten probeerden de menigte uiteen te drijven. Het Israëlische leger zei dat het ook werd geconfronteerd met Palestijnse schoten in het kamp.

De inval komt op een gespannen moment op de Westelijke Jordaanoever, nu het Israëlisch-Palestijnse conflict oploopt tot niveaus die in bijna twintig jaar niet zijn gezien. Eerder deze week doodden Israëlische troepen drie vermeende Palestijnse militanten nadat een Palestijnse schutter een Israëlische beveiliger in het centrum van Tel Aviv had doodgeschoten.

Volgens een telling van The Associated Press zijn dit jaar meer dan 160 Palestijnen gedood door Israëlisch vuur op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Israël zegt dat de meesten van hen militanten waren, maar ook stenengooiende jongeren die protesteerden tegen militaire invallen en onschuldige omstanders zijn gedood.

Tot nu toe zijn dit jaar minstens 26 mensen gedood bij Palestijnse aanvallen tegen Israëli’s.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever in de Midden-Oostenoorlog van 1967, samen met de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. De Palestijnen streven naar deze gebieden voor hun gehoopte onafhankelijke staat.

https://tpo.nl/2023/08/08/slopen-huis-palestijnse-aanvaller-door-israel-wakkert-spanningen-westelijke-jordaanoever-aan/