Syrische aanvaller Annecy ‘is christen’, ‘droeg christelijke symbolen’


ANNECY, Frankrijk, 8 juni (Reuters) – Anthony Le Tallec was aan het joggen rond het ongerepte water van het meer van Annecy in de uitlopers van de Alpen toen een golf van paniekerige omstanders in tegenovergestelde richting voorbij snelde.

Bekijk ook: Video: Syrische Abdalmasih H. steekt kinderen neer in Annecy, Frankrijk

Een moeder spoorde hem aan om te rennen.

“Er is iemand die iedereen langs de oever van het meer neersteekt. Hij heeft kinderen neergestoken,” citeerde Le Tallec, een voormalig profvoetballer van Liverpool FC, haar in een videoverslag van wat hij zag dat hij op Instagram plaatste.

Verward zei Le Tallec dat hij bleef joggen door het park in de stad Annecy maar al snel een man zijn kant op zag komen met politieagenten in de achtervolging maar die moeite hadden om hem in te halen.

“Ik zie dat hij recht op een groep bejaarde mannen en vrouwen afgaat. Hij valt een opa aan, steekt hem een keer, de agenten kunnen hem niet pakken, dus ik zeg tegen de agenten: ‘Schiet hem neer’,” vervolgt Le Tallec.

“Dan beginnen ze te schieten, ze schieten op de persoon, recht voor me, en hij valt op de grond.”

Syrische vluchteling

De verdachte was een 31-jarige Syrische vluchteling die 10 jaar geleden asiel kreeg in Zweden en legaal in Frankrijk was, zei premier Elisabeth Borne.

Een vrouw, geïdentificeerd als de voormalige vrouw van de verdachte, vertelde BFM TV dat haar voormalige partner christen was.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken droeg de dader ‘bepaalde christelijke religieuze badges’.

Volgens ooggetuigen zou de dader iets hebben geroepen in de trant van ‘in de naam van Jezus Christus’

Kind in kinderwagen met messteken

Op een door Reuters geverifieerde video van een ooggetuige van de aanval is te zien hoe de aanvaller over een laag muurtje naar een kinderspeelplaats springt en herhaaldelijk naar de kinderwagen van een kind grijpt, terwijl hij een vrouw opzij duwt die hem probeert af te weren.

De Belg Laurent Syryn vertelde op Radio 2 van de Vlaamse omroep VRT dat hij twee kleine kinderen in één kinderwagen zag met messteken.

“De ene had een messteek in de nek, de andere in de buik,” zei hij. “Ik heb druk uitgeoefend op de wonden en gewacht op de hulpdiensten.”

De kinderen die gewond raakten bij de aanval waren tussen de 22 maanden en drie jaar oud.

Vier slachtoffers verkeren nog altijd in kritieke toestand.

‘Richting de kinderwagens’

Het park Le Paquier, waar de aanval plaatsvond, is populair bij de lokale bevolking en toeristen die in de zomer naar Annecy komen om te varen op het turquoise water van het meer en te wandelen in de nabijgelegen beboste bergen.

Ten minste één van de gewonde kinderen zat in een kinderwagen, zeiden ooggetuigen. Een persoon die de aanval zag en zijn naam Ferdinand gaf, vertelde aan BFM TV: “Hij ging richting de kinderwagens en sloeg herhaaldelijk met een mes op de kleintjes.”

Dominique Griziaux zei dat hij op het nabijgelegen Pop Beach was toen het loeien van de sirenes de lucht vulde. De aanval gaf hem een ziek gevoel van binnen.

“Je verplaatst je in de situatie van ouders en grootouders die dit drama moeten meemaken,” zei Griziaux, een inwoner van Annecy, eraan toevoegend dat een aanval op zulke jonge kinderen “gewoon ondenkbaar” was.

“Je zou nooit denken dat dit mogelijk zou zijn in zo’n vredige, bucolische omgeving als Annecy.”

Terwijl de namiddag vervaagde en het leven terugkeerde in het heropende park, duwde Pierre, 39, zijn zoon op een schommel in de speeltuin waar de aanval plaatsvond.

“Ik dacht ‘misschien is het beter om naar een ander park te gaan’. Maar hij vindt het hier leuk,” zei Pierre.

https://tpo.nl/2023/06/08/syrische-aanvaller-annecy-is-christen-droeg-christelijke-symbolen/