Tenminste 109.000 doden door drugsoverdosis in VS, 2022


14 juni (Reuters) – Meer dan 109.000 Amerikanen stierven aan een overdosis drugs in de periode van 12 maanden die eindigde in januari 2023, een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens voorlopige gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) die woensdag zijn vrijgegeven.

Het cijfer is 0,7% hoger dan de 107.764 overdoses die werden geregistreerd in de periode van 12 maanden die eindigde in januari 2022, volgens Amerikaanse gegevens.

De stijging komt ondanks een drang van de regering van president Joe Biden om actie te ondernemen om drugsverslaving en overdoses aan te pakken.

De regering Biden legde in mei sancties op aan 17 personen en entiteiten in China en Mexico die zij beschuldigde van het mogelijk maken van de productie van namaakpillen met fentanyl. Illegaal fentanyl heeft een buitensporige rol gespeeld in de Amerikaanse opioïdecrisis en overdoses.

100.000 in 2021

Het aantal doden door overdoses overschreed voor het eerst de 100.000 in 2021, toen de COVID-pandemie de medische zorg verstoorde en mentale gezondheidsproblemen deed toenemen. Het effect werd verergerd door de wijdverspreide beschikbaarheid van dodelijke drugs zoals fentanyl, dat 50 keer sterker is dan heroïne en steeds vaker wordt gemengd met andere illegale drugs.

Tijdens de pandemie steeg het aantal geestesziekten, depressies en angsten dramatisch en begonnen mensen steeds meer over te schakelen op middelen, zei Tom Britton, CEO van American Addiction Centers.

Het aantal doden door overdoses steeg in de VS met 13,7% tussen januari 2021 en januari 2022 en met 31,4% in de voorafgaande 12 maanden op het hoogtepunt van de pandemie.

Maar de toename van het aantal sterfgevallen door overdoses begon al voordat de pandemie toesloeg door misbruik van opioïde pijnstillers op recept en illegale drugs zoals heroïne.

Onderreportage

Stacey McKenna, senior fellow bij het R Street Institute, een onafhankelijke denktank in Washington D.C., zegt dat het optreden tegen fentanyl en andere verslavende drugs wel eens het tegenovergestelde effect zou kunnen hebben van wat de bedoeling was.

“Er is een ijzeren wet van het verbod dat hoe harder je het aanbod aanpakt, hoe groter de kans is dat je een krachtiger of gevaarlijker aanbod krijgt,” zei McKenna.

De CDC merkte op dat de laatste cijfers een schatting zijn, inclusief onderrapportage en gevallen die nog in onderzoek zijn.

https://tpo.nl/2023/06/14/tenminste-109-000-doden-door-drugsoverdosis-in-vs-2022/