Vakantievierende Griekse minister treedt af – De Groene Amsterdammer


Athene − De bosbranden in Griekenland gaan hun derde week in. Meer dan dertigduizend toeristen en Grieken zijn geëvacueerd. Er komen er iedere dag meer bij. De verschillende locaties waar vuurzeeën woeden zijn niet meer bij te houden. Zodra ergens de bosbranden onder controle zijn, breken elders nieuwe uit. In twaalf dagen is een gebied ter grootte van bijna negentigduizend voetbalvelden verbrand. Honderdduizenden dieren verbrandden levend, waaronder megastallen met kippen en schapen, zeldzame herten op Rhodos, een hondenasiel op Peloponnesos en ontelbare huisdieren.

Inmiddels zijn er ook vijf mensen om het leven gekomen. Een herder die zijn geiten probeerde te redden en de twee piloten van een krakkemikkig, slecht onderhouden Grieks blusvliegtuig uit 1975 dat neerstortte. Van een munitieopslag vlak bij een militair vliegveldje met peperdure straaljagers is niets meer over. Omliggende huizen en onroerend goed gingen in vlammen op door de enorme ontploffingen van de munitie. De straaljagers moesten ijlings in veiligheid gebracht worden.

De regering van Kyriakos Mitsotakis maakt in deze crisis de ene pr-blunder na de andere. Griekse sociale media staan bol van vernietigende posts, comments, cartoons en memes. De minister van Toerisme liet weten dat ‘slechts tien procent van de toeristensector op Rhodos is verbrand’. Razende hoon viel haar ten deel.

Direct daarna gingen beelden viral van de vakantievierende minister voor Burgerbescherming Notis Mitarakis, verantwoordelijk voor de Griekse politie, die ook massaal was ingezet tegen de bosbranden wegens gebrek aan brandweermannen. Deze oud-minister van Asiel en Migratie was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor honderden soms dodelijke pushbacks van vluchtelingen en hun kinderen. Pushbacks die zijn verboden door de EU en in strijd zijn met internationale verdragen. Deze mensenrechtenschendingen zijn Mitarakis nooit aangerekend, maar voor zijn vakantie-pics moest hij van de premier aftreden.

Een Griekse vrouw twitterde bij een foto van een dobberend bootje vol angstige geëvacueerde hotelgasten met kleuters en baby’s in hun armen: ‘Als de Griekse kustwacht hen maar niet voor vluchtelingen aanziet, dan worden ze zo naar Turkije gepushbackt. Live your myth in Greece!’https://www.groene.nl/artikel/vakantievierende-griekse-minister-treedt-af