‘Veiligheidsgaranties aan Oekraïne zijn gevaarlijke vergissing’


MOSKOU, 12 juli (Reuters) – Het Kremlin zei woensdag dat veiligheidsgaranties die het Westen Oekraïne wil bieden een gevaarlijke vergissing zouden zijn die de veiligheid van Rusland zelf in gevaar zou brengen en Europa de komende jaren aan grotere risico’s zou blootstellen.

De G7-landen zullen naar verwachting woensdag een internationaal kader aankondigen dat de weg vrijmaakt voor veiligheidsgaranties op lange termijn voor Oekraïne om zijn verdediging tegen Rusland te versterken en toekomstige agressie af te schrikken, aldus ambtenaren.

De specifieke veiligheidssteun en garanties zullen naar verwachting van land tot land verschillen. President Joe Biden heeft gesproken over het gebruik van Amerikaanse steun voor Israël als mogelijk model.

‘Grove vergissing’

Rusland, dat er fel op tegen is dat Oekraïne ooit lid wordt van de NAVO, zegt dat het waarborgen van zijn eigen veiligheid tegenover wat het beschouwt als een steeds groter wordende westerse militaire alliantie en een vijandig en steeds meer gemilitariseerd Kiev, een van de belangrijkste redenen was waarom het vorig jaar zijn wat het noemt “speciale militaire operatie” in Oekraïne lanceerde.

Kiev zegt alle mogelijke hulp van het Westen nodig te hebben om terug te slaan tegen wat het beschouwt als een brute veroveringsoorlog.

In een reactie op de voorgestelde veiligheidsgaranties voor Kiev zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, dat ze een vergissing zouden zijn die Moskou zou moeten meenemen in zijn besluitvorming.

“Wij beschouwen dit als een grove vergissing en mogelijk zeer gevaarlijk,” zei Peskov tegen verslaggevers.

“Omdat deze landen, door het verstrekken van veiligheidsgaranties aan Oekraïne, het internationale principe over de ondeelbaarheid van veiligheid zouden negeren. Door Oekraïne garanties te geven, zouden ze de veiligheid van de Russische Federatie in gevaar brengen,” zei hij.

‘Zeer negatieve gevolgen’

Het was voor Moskou onmogelijk om iets te tolereren dat zijn eigen veiligheid bedreigde, voegde Peskov eraan toe, en hij zei te hopen dat politici in het Westen zich zouden realiseren welke risico’s er verbonden zijn aan het verstrekken van dergelijke garanties aan Oekraïne, een stap die volgens hem “zeer negatieve gevolgen” zou hebben.

“Door een dergelijke beslissing te nemen, zullen deze landen Europa nog vele jaren veel gevaarlijker maken. En natuurlijk bewijzen ze ons daarmee een slechte dienst, iets waar we rekening mee zullen houden.”

Sommige pro-Kremlin figuren verkneukelden zich over het feit dat de NAVO een dag eerder Oekraïne had verteld dat het kon toetreden “wanneer aan de voorwaarden is voldaan”, zonder een datum of exacte voorwaarden te noemen.

Vernedering

Woordvoerster Maria Zakharova van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het een les was voor Kiev, die volgens haar bewees dat het Westen zijn eigen spelregels verzon om in zijn agenda te passen. “Dit is de ‘op regels gebaseerde orde’ die door westerlingen is uitgevonden,” schreef Zakharova op de berichtenapp Telegram.

“Slimmere mensen doen hier niet aan mee, omdat er geen regels zijn – ze worden onderweg uitgevonden, en ze veranderen als het spel niet het gewenste resultaat oplevert,” zei ze.

Konstantin Kosachyov, plaatsvervangend voorzitter van het Russische Hogerhuis, zei dat de uitslag een vernedering was voor de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy, die beweerde dat de NAVO Kiev uitbuitte om oorlog te voeren tegen Rusland, terwijl ze het land buiten de deur hield vanwege het risico op een nucleaire confrontatie.

“Uiteindelijk kreeg Kiev zijn plaats te zien: om te dienen als vervangbaar materiaal, om zijn soldaten te vernietigen voor de NAVO zonder garanties op lidmaatschap ervan, en in het algemeen om voorlopig afstand te houden van de alliantie omdat Oekraïne duidelijk ‘stinkt’ naar een nucleaire oorlog waarin ‘echte’ Europeanen zullen sterven,” schreef Kosachyov op Telegram.

 

 

https://tpo.nl/2023/07/12/kremlin-herhaalt-veiligheidsgaranties-aan-oekraine-zijn-gevaarlijke-vergissing/