VIDEO’S. Man schiet ‘namens IS’ twee Zweedse voetbalsupporters dood in Brussel


De schietpartij

Schokkende beelden uit Brussel, waar vlak voor de wedstrijd twee Zweedse supporters van het Zweedse voetbalelftal, dat nu tegen België speelt, zijn doodgeschoten. Misschien wel nog schokkender (of juist niet): op Facebook heeft de vermoedelijke dader een video geplaatst waarin hij (in het Arabisch) volgens de Walen van Sudinfo in “très violent” taal zegt dat hij de mannen heeft vermoord om moslims te wreken die zijn gestorven voor hun religie. De dader is er vandoor gegaan op een scooter en wordt nu gezocht door de politie. Later meer. 
UPDATE: Niveau alertheid in Brussel nu naar 4 (vanwege dader op de vlucht), premier + ministers bijeen crisiscentrum
UPDATE: Vermoedelijke dader, Slayem Slouma, komt volgens HLN uit Schaarbeek (een deel van Brussel) en zou bekendstaan als geradicaliseerd. Zeg dat wel.
UPDATE: België-Zweden gestaakt (stond 1-1)
UPDATE: Nu paniek in het stadion. “Mensen lijken zich er niet meer op hun gemak te voelen of zijn bang. Dat melden bronnen ter plaatse. Er is sprake van grote paniek. In het stadion is omgeroepen dat iedereen op zijn plaats moet blijven tot situatie onder controle is. Volgens onze informatie zijn er meldingen van een schietpartij in de buurt van het stadion”, aldus HLN.
UPDATE: Verschillende beelden op Twitter van de dader die op de vlucht door Brussel zou rijden. 
UPDATE: Nederlander in stadion meldt: “Veiligheidscoordinator meldt nu dat dader(s) gespot is/zijn bij Kinepolis, dat is 50m hier vandaan. Daarom heeft politie onze ingangen, en de rest vh stadion, hermetisch afgesloten. Iedereen is rustig hier.”
UPDATE: HLN meldt: “De dader zou bij de schietpartij aan het Saincteletteplein in Brussel eerst geschoten hebben op een taxi/camionette met daarin twee slachtoffers. Vervolgens zou hij ergens binnengegaan zijn om daar nog een slachtoffer neer te schieten. Dat verneemt onze redactie van bronnen binnen de politie.” In totaal nu dus twee doden en één gewonde. Niet geheel SFW beelden van slachtoffers in taxi daarr. De dader zou in onderstaande video ook zeggen dat hij drie Zweden heeft neergeschoten. 
UPDATE: Op het inmiddels verwijderde FB-account van de vermoedelijke dader stond ook een video van een gemaskerde man (niet duidelijk of dit dezelfde man is) die in een Ajax-shirt (!) allerlei IS-taal uitslaat. Video na de breek. 
UPDATE: Nieuwe beelden, inclusief Vlaams commentaar, opgedoken (na de breek) van dader die doodkalm zijn machinegeweer klaarzet en vervolgens schiet.
UPDATE: Het derde slachtoffer zou buiten levensgevaar zijn, meldt HLN. 
UPDATE: HLN heeft vertaling van (deel van) de tekst van de video van de man in Ajax-shirt: “Dit is een bericht van een soldaat, een soldaat van de Islamistische Staat”, verklaart hij. “Dit is een bericht voor de dieren van de leiders en presidenten, koningen en parlementsleden. Wij willen zeggen, dat de Islamitische Staat er zal zijn tot het laatste uur, weet dat onze religie en ons boek een rode draad is van bloed. Wij leven omwille van ons geloof. En sterven omwille van ons geloof.”
UPDATE: Belgische autoriteiten melden over FB-video vermoedelijke dader: “In de boodschap werd de Zweedse nationaliteit van de slachtoffers aangehaald als mogelijk motief voor de daad.” Het is erg speculeren, maar er zijn nogal wat moslims boos op Zweden vanwege recente koranverbrandingen. Zweedse supporters worden extra beveiligd.
UPDATE: Stadion wordt nu ontruimd.
UPDATE: De vermoedelijke dader noemt zichzelf dus Slayem Slouma, maar zijn echte naam zou Abdeslam Lassoued zijn

De (vermoedelijke) dader

Facebook-post van afgelopen middag van zelfde account als video hierboven

Andere video op FB-account vermoedelijke dader

Beelden vanuit andere hoek, met Vlaams commentaar

https://www.geenstijl.nl/5173063/video-s-man-schiet-namens-is-twee-zweedse-voetbalsupporters-dood-in-brussel/