VN: ‘Bewijs dat migratie goed is voor economie, is overweldigend’


GENEVE (AP) – Het nieuwe hoofd van het migratieagentschap van de V.N. zei maandag dat de private sector “wanhopig” is om migranten op te nemen om de tekorten aan arbeidskrachten op te vangen, vooral in het Westen. Dit in een poging de terughoudendheid en het wantrouwen tegenover migranten in veel delen van de wereld te bestrijden.

Amy Pope, de eerste vrouw aan het hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie, probeerde de economische voordelen van migratie te benadrukken voor rijke landen met een vergrijzende bevolking en afnemende beroepsbevolking.

Build the wall

Dit tegenover de ‘build-the-wall’ retoriek in de Verenigde Staten om migranten uit Latijns-Amerika tegen te houden en rechtse bewegingen in Europa die buitenlanders buiten de deur willen houden.

“We horen van de particuliere sector wereldwijd, maar vooral in Europa en Noord-Amerika, dat ze wanhopig op zoek zijn naar migranten om te voldoen aan hun eigen behoeften op de arbeidsmarkt. En om innovatie binnen hun eigen bedrijven te blijven stimuleren”, vertelde Pope, die Amerikaanse is, aan verslaggevers.

Overweldigend bewijs

Ze zei dat het bewijs “vrij overweldigend” was dat migratie goed is voor economieën door banen te vullen, innovatie aan te wakkeren of “de renovatie of revitalisatie van ouder wordende gemeenschappen aan te wakkeren”.

“Migratie is over het algemeen een voordeel. Dat wil niet zeggen dat de retoriek rond migratie weerspiegelt dat het een enorm voordeel is.”

Politiek gevaar

Regeringen die zich openstellen voor migratie doen dat vaak op politiek gevaar af: de regering Biden – die de kandidatuur van Pope sterk steunde – gaf onlangs werkvergunningen aan bijna 500.000 Venezolanen. Hun thuisland is de laatste jaren in economische en politieke beroering om hen aan het werk te krijgen, belastingen te betalen en niet langer een last te zijn voor de overheidsfinanciën.

Maar critici benadrukken dat een dergelijk beleid migranten zal aanmoedigen om naar de Verenigde Staten te trekken en zeggen dat ze hand- en hoofdarbeid inpikken en een neerwaartse druk op de lonen uitoefenen.

Grote tekorten

Pope benadrukte dat landen moeten zorgen voor legale en goede “paden” voor migratie, een oude oproep van VN-instellingen.

“Het verschil vandaag de dag is dat 30 van de grootste economieën te maken hebben gehad met grote tekorten aan arbeidskrachten – en we zien het overal,” zei ze. Ze voegde er aan toe dat de landbouw, de bouw, de gezondheidszorg en de horeca tot de getroffen sectoren behoren.

Oost-Afrika

Pope zei dat haar eerste buitenlandse reis in haar functie naar Oost-Afrika zal gaan, waar droogte en de gevolgen van klimaatverandering velen op de vlucht hebben gedreven. Ze zei dat 80% van de Afrikaanse migranten in Afrika blijft, en zei dat het haar taak was om zich niet alleen te richten op zuid-naar-noord migratie. “Waarvan ik weet dat het veel politieke ruimte en veel gedrukte ruimte in beslag neemt”, aldus Pope.

Ze wees op de krimpende budgetten voor humanitaire hulp, de noodzaak om de particuliere sector te betrekken bij het ‘gesprek’ om migratie te ondersteunen en tekenen dat migratie zal blijven groeien.

Klimaatverandering

“Of het nu klimaatverandering is, of conflicten, of het onvermogen om thuis een baan of toekomst te vinden, of geweld binnen buurten of gemeenschappen, steeds meer mensen zijn op zoek naar een beter leven ergens anders in de wereld”. Ze sprak daarbij over een boodschap die ze vorige week had verzameld tijdens gesprekken met migratie-experts in Azië.

Pope nam zondag officieel het stokje over van Antonio Vitorino uit Portugal, haar voormalige baas, die ze eerder dit jaar versloeg in een krachtmeting tussen de VS en de Europese Unie.

Het in Genève gevestigde agentschap heeft sinds de oprichting in 1951 slechts twee niet-Amerikaanse directeuren-generaal gehad en vandaag de dag telt het 175 aangesloten landen en meer dan 20.000 medewerkers.

https://tpo.nl/2023/10/02/vn-bewijs-dat-migratie-goed-is-voor-economie-is-overweldigend/