VS en Israël bespreken toekomst Gaza zonder Hamas


(Bloomberg, 21 oktober 2023) – Amerikaanse en Israëlische functionarissen die zich buigen over de toekomst van de Gazastrook na het verdrijven van Hamas, zijn begonnen met het bespreken van mogelijkheden. Waaronder het installeren van een interim-regering gesteund door de Verenigde Naties en met de betrokkenheid van Arabische regeringen, aldus bronnen die bekend zijn met de beraadslagingen van de Amerikaanse regering.

De besprekingen bevinden zich nog in een vroeg stadium en zijn afhankelijk van ontwikkelingen die zich nog moeten ontvouwen, niet in de laatste plaats het succes van een Israëlische grondaanval. En zo’n mogelijkheid zou de steun van Arabische landen in de regio nodig hebben, wat allerminst zeker is.

Israëlische functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat ze niet van plan zijn Gaza te bezetten, maar ze hebben ook gezegd dat een voortdurende heerschappij van Hamas onaanvaardbaar is na de terreuraanval van 7 oktober.

De uitdaging om beide doelen te bereiken heeft bijgedragen aan de bezorgdheid van de VS dat Israël niet voldoende heeft nagedacht over wat er na een grondaanval komt.

Humanitaire hulp

De VS zijn ook bezorgd dat een Gaza-aanval zonder duidelijk doel, behalve het verdrijven van Hamas, het conflict zou kunnen aanwakkeren tot een regionale oorlog.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zei dat de focus op dit moment ligt op het verenigen van de wereld tegen terroristen en op het zo snel mogelijk leveren van humanitaire hulp aan Gaza.

Tegelijkertijd is het lot van Gaza na de waarschijnlijke grondinvasie een van de grootste zorgen van Amerikaanse functionarissen geworden.

In de twee weken sinds de Hamas-aanval heeft het team van president Joe Biden geprobeerd een evenwicht te vinden tussen steun voor Israël en bezorgdheid over een humanitaire crisis in Gaza.

Tijdstip invasie vertragen

Als onderdeel van de lopende gesprekken hebben de VS en hun bondgenoten geprobeerd om het tijdstip van de invasie te vertragen om meer mensen de kans te geven om het noorden van Gaza te ontvluchten.

Maar ook voor geheime gesprekken onder leiding van Qatar om de vrijlating te bewerkstelligen van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, volgens mensen die bekend zijn met de inspanningen.

Twee Amerikaanse burgers – een moeder en dochter uit Illinois – werden vrijdag vrijgelaten.

Instemming Arabische landen

Het zou ongelooflijk moeilijk zijn om een interim-regering te vormen en het zou nog moeilijker zijn om de instemming van Arabische regeringen te krijgen, volgens William Usher, een voormalige senior Midden-Oosten analist bij de CIA.

“Een plan waarbij Arabische regeringen betrokken zouden zijn, zou een grote verschuiving vereisen in de manier waarop Arabische staten risico’s accepteren en met elkaar samenwerken”, aldus Usher. “Het zou ook een vertrouwenssprong van Jeruzalem vereisen, een grondstof die schaars is.”

Op vrijdag suggereerde de Israëlische minister van Defensie dat het land niet van plan is om het gebied te besturen nadat zijn militaire operaties zijn beëindigd.

Israël wil zich losmaken van Gaza en een “nieuwe veiligheidsrealiteit” creëren in de regio, zei Yoav Gallant voor de parlementaire commissie buitenlandse zaken en defensie in Tel Aviv.

Palestijnse Autoriteit

De Israëlische oppositieleider Yair Lapid heeft voorgesteld om de controle over Gaza terug te geven aan de Palestijnse Autoriteit, die in de verkiezingen van 2006 werd verslagen door Hamas.

“Ik denk dat het uiteindelijk het beste is dat de Palestijnse Autoriteit teruggaat naar Gaza,” zei Lapid donderdag op een persconferentie in Tel Aviv.

De Palestijnse Autoriteit, die de Westelijke Jordaanoever bestuurt, en de Palestijnse diaspora in landen als Jordanië en Libanon zouden geen levensvatbare alternatieven bieden, volgens Ted Singer, een voormalige hoge inlichtingenofficier bij de CIA die gespecialiseerd is in het Midden-Oosten.

“De Palestijnse Autoriteit, die in 2006 uit Gaza werd gezet, mist geloofwaardigheid en regeert nauwelijks over de Westelijke Jordaanoever”, aldus Singer. “De Palestijnse diaspora heeft de banden met Gaza verloren.

Vrede en veiligheid

Ambtenaren van de regering Biden hebben tot nu toe vermeden om in het openbaar te praten over mogelijke bestuursregelingen voor Gaza.

Het Palestijnse volk in Gaza verdient een leiderschap dat hen in staat stelt om in vrede en veiligheid te leven, zei Biden’s nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zondag op CBS.

“Hoe dat er in de toekomst precies uitziet, kan ik vandaag niet zeggen,” zei Sullivan, “Maar het is de juiste vraag om nu te stellen, nu dit zich ontvouwt, omdat we niet alleen aan de onmiddellijke termijn moeten denken, maar ook aan de lange termijn.”

https://tpo.nl/2023/10/21/vs-en-israel-bespreken-toekomst-gaza-zonder-hamas/