VS wist van Oekraïense plannen sabotage Nord Stream


WASHINGTON, 6 juni (Reuters) – De Verenigde Staten beschikten over informatie over een gedetailleerd Oekraïens plan om de Nord Stream-pijplijn aan te vallen, drie maanden voordat deze werd gebombardeerd, meldde The Washington Post dinsdag, onder verwijzing naar uitgelekte informatie die online is geplaatst, de zogenaamde Discord-leaks.

De CIA vernam afgelopen juni via een Europese spionagedienst dat een zeskoppig team van Oekraïense special operations forces van plan was om het aardgasproject van Rusland naar Duitsland op te blazen, meldde de krant.

Het bericht van de Europese inlichtingendienst werd gedeeld op het chatplatform Discord, naar verluidt door Air National Guard-lid Jack Teixeira, die onlangs werd aangeklaagd in verband met het lekken van gevoelige Amerikaanse documenten. De Washington Post zei dat het een kopie had gekregen van een van Teixeira’s online vrienden.

Het inlichtingenrapport was gebaseerd op informatie verkregen van een persoon in Oekraïne, aldus de Washington Post, die eraan toevoegde dat de CIA het rapport afgelopen juni deelde met Duitsland en andere Europese landen.

Door meerdere landen bevestigd

De specifieke details omvatten aantallen agenten en aanvalsmethoden, aldus de Washington Post. Het zou betekenen dat westerse bondgenoten al bijna een jaar een basis hadden om Kiev te verdenken van sabotage.

De krant zei dat functionarissen in meerdere landen hadden bevestigd dat de samenvatting van de informatie die op Discord was geplaatst, nauwkeurig aangaf wat de Europese dienst aan de CIA had verteld.

The Post voegde eraan toe dat het ermee had ingestemd om de naam van het Europese land en enkele aspecten van het verdachte plan op verzoek van regeringsfunctionarissen achter te houden, vanwege risico’s voor bronnen en operaties.

De CIA reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Reuters kon de door de Washington Post aangehaalde informatie niet onmiddellijk bevestigen.

Nord Stream-sabotage

Verschillende onderwaterexplosies hebben in september 2022 de Nord Stream 1 en de nieuw gebouwde Nord Stream 2 pijpleidingen die Rusland en Duitsland over de Oostzee met elkaar verbinden, doen barsten.

De explosies vonden plaats in de economische zones van Zweden en Denemarken. Beide landen zeggen dat de explosies opzettelijk waren, maar hebben nog niet vastgesteld wie er verantwoordelijk was. De twee landen en Duitsland onderzoeken het incident.

Washington en de NAVO noemden het incident “een sabotagedaad”. Moskou gaf het Westen de schuld. Geen van beide partijen heeft bewijs geleverd voor wie de aanslagen heeft gepleegd.

https://tpo.nl/2023/06/06/wapo-vs-wist-van-oekraiense-plannen-sabotage-nord-stream/