Wagner-baas Jevgeni Prigozjin samengevat | TPO.NL


23 augustus (Reuters) – Hier zijn enkele belangrijke feiten over Jevgeni Prigozjin, de oprichter van de Russische huurlingenmacht Wagner-groep, die volgens de Russische burgerluchtvaartautoriteit op de passagierslijst stond van een vliegtuig dat donderdag ten noorden van Moskou neerstortte.

Vete met militair establishment

  • Prigozjin, 62, steeg in aanzien na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, waar zijn strijders – waaronder duizenden veroordeelden die hij uit de gevangenis rekruteerde – de Russische aanval op de stad Bakhmut leidden in de langste en bloedigste slag van de oorlog. Prigozjin gebruikte sociale media om de successen van Wagner te verkondigen en een vete uit te vechten met het militaire establishment, dat hij beschuldigde van incompetentie en zelfs verraad.

Wagner-muiterij

Kremlin-deal

  • De opstand werd bezworen door een deal waarbij het Kremlin zei dat Prigozhin en een aantal van zijn strijders naar Wit-Rusland zouden vertrekken om bloedvergieten te voorkomen en dat een strafzaak tegen hem wegens gewapende muiterij zou worden ingetrokken.

Wagner in Afrika

  • Er is verwarring ontstaan over de uitvoering van de overeenkomst en de toekomst van Prigozjin. Het Kremlin zei dat hij vijf dagen na de muiterij een vergadering met Poetin had bijgewoond. Op 5 juli zei de staatstelevisie dat er nog steeds een onderzoek tegen hem liep en zond beelden uit van contant geld, paspoorten, wapens en andere voorwerpen die in beslag waren genomen bij een inval in een van zijn eigendommen. Eind juli werd Prigozjin echter gefotografeerd in Sint-Petersburg terwijl daar een topontmoeting tussen Rusland en Afrika plaatsvond. Deze week verscheen hij in een video die volgens hem was opgenomen in Afrika, waar Wagner in verschillende landen actief is.

Negen jaar in gevangenis

  • Prigozhin werd op 1 juni 1961 in Sint-Petersburg geboren en bracht negen jaar door in Sovjetgevangenissen voor misdaden als diefstal en fraude. Hij werd vrijgelaten in 1990, toen de Sovjet-Unie op sterven na dood was, en begon een carrière als traiteur en restauranthouder in zijn geboortestad. Er wordt aangenomen dat hij Vladimir Poetin, toen een topadviseur van de burgemeester van Sint-Petersburg, in die tijd heeft ontmoet.

Chef-kok van Poetin

  • Door gebruik te maken van zijn politieke connecties kreeg Prigozhin grote overheidscontracten en werd hij bekend als “de chef-kok van Poetin” nadat hij catering had verzorgd voor evenementen in het Kremlin. Onlangs grapte hij dat “Poetins slager” meer op zijn plaats zou zijn.

Wagner

  • In 2014 richtte Prigozjin Wagner op, een particulier militair bedrijf waarvan de strijders zijn ingezet ter ondersteuning van Moskouse bondgenoten in landen als Syrië, Libië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De Verenigde Staten hebben het bedrijf een sanctie opgelegd en beschuldigd van wreedheden, wat Prigozhin heeft ontkend.

Troll farm Internet Research Agency

  • Prigozhin heeft erkend dat hij het Internet Research Agency heeft opgericht en gefinancierd, een bedrijf dat volgens Washington een “trollenboerderij” is die zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. In november 2022 zei hij dat hij zich had gemengd in de Amerikaanse verkiezingen en dat hij dat opnieuw zou doen.

https://tpo.nl/2023/08/23/wagner-baas-jevgeni-prigozjin-samengevat/