‘Wat Omtzigt nu heeft spreekt wel erg tot de verbeelding’


Exclusief: een volledig uitgeschreven (door AI gegenereerde) versie van TPO PODCAST 484.

Dit TPO PODCAST-script wordt eenmalig gratis aangeboden.

Wie voortaan van elke aflevering zo’n script wil ontvangen, moet even TPO PODCAST-lid worden. Dan ontvang je van elke aflevering (de dinsdag- en de vrijdagaflevering) zo’n fijne  uitgeschreven versie en je kunt natuurlijk elke vrijdag naar de TPO PODCAST achter de paywall luisteren, inclusief de populaire rubriek De Woke Week.

Word daarom nu lid van TPO Podcast!

 

TPO PODCAST 484 UITGESCHREVEN

 

Roderick Veelo:

Nieuwe Partij Omtzigt kondigt massa-ontslag voorlichters aan:

“Dat begint met het feit dat er veel te veel voorlichters en spin-doctors zijn.”

Rutte ook voor samenwerking met de PVV:

“Daar ben ik het mee eens”

En wappiefamilie casht de wappiedonaties.

“Ik ben Pieter Kuit. Ik ben freelance-dominee.”

“Aflevering 484.

Ranting and reason.

Burt Brussun, Roderick Feelow.

This is the award winning TPO podcast.”

Goedenavond Bert.

Bert Brussen:

Good evening.

Roderick Veelo:

Good evening.

Ja, zo meteen de WAPI organisaties en de WAPI donaties. Nou, helemaal aan het eind van de show. Het grote nieuws op deze maandagavond 21 augustus is natuurlijk de deelname van Pieter Omtzigt aan de Tweede Kamerverkiezingen met een eigen partij, nieuw sociaal contract.

Er zijn nog heel veel vragen, maar dit is wat we weten:

“Ons land heeft grote problemen en die vragen om een nieuwe manier van politiek bedrijven en een nieuwe politiek.

Ten eerste hebben we een bestuur dat niet goed functioneert. We hebben crisis na crisis en weten ze niet op te lossen. Dat komt omdat we alle zaken buiten het parlement om regelen.

Met akkoorden of omdat we alleen maar zwartgelakte stukken krijgen.

Dat moet en kan anders.

Dat kan door bijvoorbeeld een grondwettelijk hof te installeren. Dat kan door een ander kiesstelsel, waardoor je rechtstreeks je eigen volksvertegenwoordigers in je provincie kiest. Dat kan door betere toezicht.

We hebben daarvoor tien concrete oplossingen.

Het tweede grote probleem is de bestaanszekerheid. Dat is een grondwettelijke taak van de regering. Maar op dit moment hebben we 400.000 mensen in voedselnood. En die hadden we 20 jaar geleden niet. En we hebben 390.000 huizen tekort, waardoor starters geen kant op kunnen. Hun leven staat stil.

Deze basiszaken, goed betaalbaar voedsel, energie, zorg, woningen, moeten we goed regelen in Nederland.”

Roderick Veelo:

Speerpunten zijn beter bestuur en bestaanszekerheid. En er zijn nog heel veel andere zaken die aan bod komen. In deze minuut is hij al concreter dan het CDA onder Bontebal ooit zal worden.

Bert Brussen:

Ja, precies. Maar ja, we nu wachten waar hij mee komt. Want hij werd gepeild zondag op 27 zetels, ten koste van BBB vooral. Eerder is hij ook al gepeld op 46 zetels, I&O, dus ergens ertussen, pak ‘m beet, 32 zetels. Hij zegt zelf nu dat hij niet zo’n grote partij wil. Hoe ga je dat dan doen? Dan ga je dat je maar een beperkt aantal kieskringen gaat meedoen.

Roderick Veelo:

Nou ja, dat was natuurlijk de vraag die gesteld moest worden, want hij gaf met dit filmpje en de hele presentatie van zondagavond had hij ook nog een interview gegeven aan Tubantia. En er werd ook nog wel gevraagd, ja, hoe ga je dat dan stoppen? Daar kan hij eigenlijk niet, ja, gaf hij niet echt een duidelijk antwoord op. Hij denkt zelf dat het niet zo’n vaart zal lopen. Hij denkt niet dat het er 46 zullen worden. Maar goed, als het er 30 worden is het ook veel.

Bert Brussen:

Je moet maar afwachten wat de volgende peiling is. Want nu met dit verhaal zeggen misschien wel heel veel mensen die nu VVD en BBB stemmen. En die dachten ook van tijdens Omtzigt ga ik ook stemmen op BBB of VVD.

Roderick Veelo:

Maar toch met dit verhaal denk ik dat hij wel een hoop mensen kan trekken. Stel, van de linkerkant, want als je het hebt over het bestaansminimum en al die…wat hij heel goed doet is het vertellen wat er allemaal blijft steken in statistieken bijvoorbeeld. Daar horen we zo meteen ook nog wat over.

Maar laten we meteen eventjes luisteren. Dit was Omtzigt in de Balie, september vorig jaar:

“Beeldvorming gaat boven alles. Dat begint met het feit dat er veel te veel voorlichters en spin-doctors zijn. Die de werkelijke gevolgen van de beleidskeuzes aan het directe zicht proberen te onttrekken.

Maar het uit zich ook in de neiging enkel te sturen op statistieken. Statistieken doen het immers goed in de media. En zijn dus perfecte marketing instrumenten geworden.

En daarom krijgt het terugdringen van de armoedecijfers in de praktijk voorrang boven het terugdringen van de armoede. Wint het halen van klimaatdoelen het van het werkelijke bijdrage leveren aan het klimaat. En richt ons overheidbeleid zich op het verbeteren van de koopkrachtplaatjes, meer dan het verbeteren van de werkelijke koopkracht.”

Roderick Veelo:

Ja, dus die statistieken daar, die verklaart ie de oorlog aan. Wat ik een fantastisch punt vind, want ik erger me al tientallen jaren aan al die statistieken over criminaliteit, weet je wel, dat is echt zo’n D66 verhaal van, kijk maar, er is niks aan de hand in Nederland, het gaat hartstikke goed met de criminaliteit.

Bert Brussen:

Cellen staan leeg.

Roderick Veelo:

Ja, precies, cellen staan leeg. Kijk maar naar de statistieken, het neemt juist af, terwijl mensen op straat totaal andere zaken ervaren. Dus dat vind ik mooi wat hij doet. Ik zeg daar kan hij een hoop mensen mee trekken.

Bert Brussen:

Al gaat het natuurlijk heel erg van afhangen wie op die kandidatenlijst komen. Daar weten we nog helemaal niks van. Kortdag en krap vind ik het.

Roderick Veelo:

Ja, dat is het. Hij zegt wel zelf dat hij al maanden bezig is met het oprichten van de partij. Het is denk ik wel meer dan we denken, dan we weten in voorbereiding. Maar er zijn inderdaad, wat jij zegt, er zijn nog een hoop vragen.

Bert Brussen:

Vragen onder andere ja wie gaat die lijst om zich dan bezetten want we hebben nog maar tot hij heeft tot 9 oktober volgens mij en dan moet alles binnen zijn. Dus dat is gewoon heel kort en bovendien moet je natuurlijk ook een premierkandidaat leveren. Je kan niet zeggen ja ik wil niet de grootste worden, dat kan wel je kan wel zeggen ik heb een lijst met maximaal 10 mensen want ik ga voor maximaal 10 zetels maar dan worden je overige zetels gewoon verdeeld, de vraag is of je dat wil. Of dat bijna kiezersbedrog heet, vrees ik.

Niet in alle kieskringen meedoen is ook zoiets, want dan wil je Pieter Omtzicht stemmen. Dan kan dat niet, omdat je in Groningen woont en niet in Limburg of omgekeerd. Dus dat zijn allemaal hele lastige dingen. En ik denk dat veel kiezers daar eerst duidelijkheid over willen.

Roderick Veelo:

Ja, dat denk ik ook. En daar zal hij, neem ik aan, ook in de debatten en in de interviews die komen, zal hij daar toch ook stevig over worden ondervraagd.

Even over de inhoud. Als je kijkt naar het verkiezingsprogramma, dat zal dat begin september zijn, begrijp ik. Maar een overzicht van die standpunten die zijn nu al te vinden op de website met grondgedachten en uitgangspunten van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract. Als je daarop googelt dan kom je, Nieuw Sociaal Contract, dan kom je er sowieso wel.

En ik heb dat vandaag uitgebreid bekeken. Ja, ik vind dat dat spreekt wel heel erg tot de verbeelding moet ik zeggen. Het is zo anders dan wat je bij andere politieke partijen ziet. Hij erkent echt problemen, ook door zijn ervaringen met Groningen en met de toeslagenaffaire, weet hij van, weet je, we hebben bij de letter van de wet, hebben we wel in de rechtsstaat geregeld dat vrouw Justitia onafhankelijk is en iedere burger gelijk behandeld. Maar als je kijkt naar bijvoorbeeld de toeslagenaffaire, is dat helemaal niet het geval. Hij legt aantal van dat soort zaken fantastisch bloot.

En ik denk als Omtzigt met zijn partij een flinke vinger in een nieuwe coalitie heeft, dat we dan nog wel eens kunnen denken van jeetje wat is het een puinhoop geworden onder Rutte. Daarom denk ik dat dit verhaal heel veel mensen aanspreekt. Een veel grotere groep toch nog wel denk ik dan 27 zetels.

Bert Brussen:

Mits er dus meer bekend is, omdat ik denk dat heel veel mensen toch ook heel wantrouwig zijn terecht. En zeggen van ja, goed dit is de honderdduizendste vernieuwer. Dit is de honderdduizendste, al dan niet door andere genoemde messias. Met die vorige liep het ook allemaal niet zo fantastisch af. Dus we behouden toch nog een beetje, blijven we aan de conservatieve kant. En daarom is die VVD volgens mij ook altijd zo groot.

En dan moet je maar hopen dat dat in die korte tijd die er is, die Pieter nog rest, dat het dan een beetje gaat lukken. Om dat vertrouwen ook echt te kunnen winnen.

Roderick Veelo:

Ja, dat is waar.

Aan de andere kant, als daardoor mensen afvallen omdat het hen allemaal nog iets te onduidelijk is, zal dat hem ook niet verkeerd uitkomen, want hij wil ook helemaal geen 46 zetels.

Zal ik even een heel klein stukje voorlezen van die website over het bestuur?

“In de nieuwe maatschappelijke ordening stelt de burger binnen de democratische rechtsstaat effectieve doelen en grenzen aan zowel de staat als de markt.

Als we het over burgers hebben, spreken we over burgers individueel en gezamenlijk via de eigen verenigingen en organisaties, financieel en maatschappelijk gedragen door leden of donateurs.

We hebben het juist niet over lobbyisten of grotendeels door de staatsloterijen of externe fondsen gefinancierde organisaties en actiegroepen.”

Roderick Veelo:

En hiermee opent hij dus de frontale aanval op hoe bijvoorbeeld dat klimaatbeleid is ontstaan in Nederland. Dat waren tafels van de heer Nijpels en daar mochten allerlei maatschappelijke organisaties aan zitten. Greenpeace, Milieudefensie, de hele mikmak, het bedrijfsleven.

En die zaten er zogenaamd namens ons. Helemaal niet, niet namens mij in ieder geval. Namens jou ook niet, denk ik Bert. En namens een hoop mensen niet.

Dus hij zegt, weet je, die vertegenwoordiging die deugt niet, die klopt niet.En mensen voelen zich niet vertegenwoordigd. Alleen al daarin ziet hij wat er in de kern mis is met die democratie in Nederland.

Bert Brussen:

Dat is wel goed, maar waarmaken is wat anders. Ik denk dat heel veel mensen huiverig zijn voor het feit dat er weer iemand is die roept dat hij dat gaat doen. En dat is iets, ja ik begrijp die angst wel, maar tegelijkertijd is het denk ik iets wat automatisch heel veel mensen aanspreekt, omdat iedereen er helemaal strontzat van is. Van die hele technocratische cultuur, want dat is wat ‘ie aanvalt. Wat ‘ie aanvalt is natuurlijk gewoon twaalf jaar Rutte in principe.

Roderick Veelo:

En hij valt dat aan met met zijn ervaring. Iedereen heeft hem aan het werk gezien in de Tweede Kamer met die met die schandalen rondom het gas in Groningen en de toeslagenaffaire. Hij weet als geen ander hoe dat werkt.

En natuurlijk zijn de verwachtingen hooggespannen. En natuurlijk gaat dat ook tegenvallen. Dat is denk ik ook alleen al het feit dat hij natuurlijk niet in zijn eentje kan regeren. Maar ik denk dat hij vreest dat hij eerder moet vrezen voor te veel stemmen dan voor te weinig. Is mijn idee.

Bert Brussen:

Dat vanuit zijn eigen gezichtspunt wel ja.

Roderick Veelo:

Ik denk dat hij zelf blij zou zijn met zes of zeven zetels, zal ik maar zeggen. Ja, ik ben daar toch misschien iets optimistischer over. Ik denk dat er een aantal zaken zijn blijven liggen onder Rutte. Bijvoorbeeld het asiel-migratie-vraagstuk, dat die geregeld kunnen worden met een Omtzicht. Omdat hij daar eigenlijk vrij duidelijke stappen in wil zetten.

Ik sprak hem in 2018 daarover. En Omtzigt zei toen al dat het VN-vluchtelingenverdrag niet meer van deze tijd is:

“Heel veel mensen die hier komen willen hier graag een wat beter leven, maar zijn echt geen oorlogsvluchteling. Daar is sowieso het vluchtelingenverdrag nooit voor bedoeld.En daar zul je ook gewoon duidelijk moeten zijn dat je mensen ook terug kunt sturen naar het land waar ze vandaan komen.En dat komt natuurlijk constant veel te traag en veel te langzaam op.”

“Moet Nederland het vluchtelingenverdrag opzeggen, is wat jij ook wil?”

“Het moet veranderd worden zodat er ook veel meer regionale verantwoordelijkheid ligt. Zo’n vluchtelingenverdrag was niet bedoeld dat je een vliegtuig kunt pakken naar het land waar je het liefst wilt zitten.”

Roderick Veelo:

Kijk, dit zegt de PVV ook. Dit zegt JA21 ook. Ik denk dat dat echt iets is wat enorm veel, echt enorme aantallen mensen na aan het hart ligt. Die dat ook graag willen veranderen.

Bert Brussen:

Ik ben er heel huiverig voor dat zoiets ook makkelijk lukt. En hij heeft zelf overigens, hij heeft al gezegd van, het gaat zeker nog wel tien jaar duren om Nederland te veranderen. 10 jaar is het minimum wat hij ervoor uitrekent.

Roderick Veelo:

Ik ben blij dat hij in ieder geval concreet is. Hij is concreter dan Jetten, dan Bontebal. Nou ja, Yesilgöz hebben we nog niet gehoord. Maar ik vind het fantastisch dat hij zo concreet durft te zijn.

Even nog over dat asiel en migratie. Wat hij dan zegt op die website van zijn partij.

Hij zegt dan:

“Volgens de grondwet heeft de staat de taak de toelating en de uitzetting van vreemdelingen te regelen. De overheid bepaalt wie in Nederland aanwezig mag zijn en wie niet, gebaseerd op internationale en humanitair recht en ook op onze eigen politieke overtuigingen en normen.

Hoge migratiestromen zorgen ervoor dat migranten in Nederland jaarlijks een stad bijgebouwd moet worden.

Voorspelling is dat Nederland nog enkele miljoenen nieuwkomers gaan huisvesten als er geen beleid wordt gevoerd.

En in samenhang met de druk op de volkshuisvesting, het onderwijs, schaars basisvoorzieningen en overheidsmiddelen moeten keuzes gemaakt worden in de beperking van migratiestromen.”

Bert Brussen:

Kijk, hij komt natuurlijk in een coalitie terecht als hij al wil regeren. En dan krijg je het weer. Dan moet je dus al de eerste compromissen sluiten. En dan is het water bij de wijn doen. Met wie ga je in een coalitie terechtkomen?

Roderick Veelo:

Met VVD en BBB. Ik heb dat eventjes bekeken, want we hebben natuurlijk nog, wat is het, drie maanden. Maar Maurice de Hond die peilde zaterdag 27 zetels voor Omtzigt. Dat was dus voordat hij het besluit bekend maakte. En in die peiling van De Hond kwam Omtzigt als de grootste met 27 zetels. Dus VVD 25, Partij van de Arbeid GroenLinks 24, BBB 12.

Als je het over rechts gaat doen, dan lijkt mij de volgende coalitie de meest waarschijnlijke.Dus Omtzigt 27 plus VVD 52 plus BBW 64 plus JA21 is 66. En dan heb je de gedoogsteun van de PVV nodig. Dus dan kun je zeg maar een minderheidskabinet maken.En dan kom je uiteindelijk met de gedoogsteun van de PVV op 79 of 81 stemmen.

Bert Brussen:

Ja, maar Omtzigt wil dan weer niet met de PVV samenwerken en ook niet met FVD.

Roderick Veelo:

Nee, FVD niet, maar…PVV ook niet. Nou, hij heeft gezegd niet in een coalitie.

Bert Brussen:

JA21, maar drie zetels! Dat gaat niet zo goed met JA21.

Roderick Veelo:

Twee!

Bert Brussen:

Twee als Omtzigt meedoet en hij doet mee. Ja, maar dit is wel armoeig. Zeker.

Roderick Veelo:

Ik hoor niks van JA21.

Bert Brussen:

Nee ik ook niet. Maar goed, ik woon niet in Nederland, dus ik zie het nooit voorbij komen.

Roderick Veelo:

Maar het is niet dat je af en toe ook nog eens een keer Joost Eerdmans iets ziet doen ofzo.

Bert Brussen:

Het is net alsof ze niet bestaan ofzo.

Roderick Veelo:

Ja, en dat zou erop kunnen duiden dat ze intern nogal bezig zijn de boel op orde te krijgen, wat op zich geen goed teken is, maar we hebben nog wel nog drie maanden, dus er kan nog echt wel heel veel gebeuren, denk ik.

Bert Brussen:

Maar ja, je moet er wel zijn.

Roderick Veelo:

Het worden in elk geval spannende verkiezingen.

Bert Brussen:

Dat klopt, maar je moet dan wel zichtbaar zijn. Het probleem is natuurlijk dat deze verkiezingen zich gewoon erg focussen op, behalve Omtzigt, natuurlijk Yesilgöz en Timmermans. En dan de rest valt weg.

En BBB. Dat was toch wel heel armetierig, werd dat gepeild. Dat is toch wel echt Omtzicht-electoraat, wat overduidelijk meteen naar Omtzicht vliegt. En toen bleven er toch niet zo heel veel zetels over voor Caroline van der Plas.

Roderick Veelo:

Kijken, nou minder dan, nog altijd wel, wat zijn het, BBB 12 zetels.

Bert Brussen:

Nou, ze zit nu in d’r eentje. 12 zetels. Het is toch wel goed, maar als je het vergelijkt met de megawinst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen…is het toch een beetje treurig.

En hoezo heeft FVD vijf zetels? Ik word daar een beetje miezerig van elke keer. Waarom houden die niet gewoon een keer op met bestaan? En hoe komen die mensen aan iets van 500.000 kiezers die doodleuk gewoon weer op totaal achterlijke partij stemmen? Dat begrijp ik gewoon niet.

Roderick Veelo:

Ja, nog steeds een hoop wappies denk ik in Nederland. En mensen die roepen dat het niet klopt. ‘Er klopt iets niet!’

Ik vond nog een quote van Baudet waarin hij ook weer geweldige dingen zegt. Dit is Engels, maar ik neem aan toch dat iedereen dat goed kan verstaan:

“Fantastisch dat iemand als Poetin bestaat.”

Mensen stemmen daar dus op.

Bert Brussen:

Heel veel mensen, dat is toch wel zorgwekkend vind ik. Maar die mensen zijn er wel echt van overtuigd. Of die zeggen, ik zag een filmpje van die left-laser, die bij een bijeenkomst van FvD is, bij een kroeg. Dan zeggen ze gewoon, “ja maar ja, FvD is groter dan de partijleider. Je moet naar het programma kijken.”

Ik denk van ja, maar het programma is volgens mij gelijk aan Baudet. Ik kan toch niet zeggen ja, maar Baudet doet dan af en toe rare uitspraken, maar FVD heeft een mooi programma. Volgens mij niet. Volgens mij is heel FVD per definitie knettergek.

Roderick Veelo:

Ja, ik denk dat ze nog het oude partijprogramma van een paar jaar geleden gewoon hebben copy-paste en dat op de website zetten. Maar wat ik al vorige keer ook al zei, hij doet er niks mee. Hij bedrijft geen politiek Baudet, die hele partij niet.

Bert Brussen:

Nee, dus wat denken ze dan? Ja, wat stemmen ze? Ze stemmen op een partij die geen politiek wil bedrijven. Dus waarom stemmen dan die partij?

Roderick Veelo:

Ja, maar ik lees nog eventjes iets over Omtzigts houding ten opzichte van de PVV.

Want hij had vandaag ook een interview in het Parool en het Parool vraagt dan aan hem:

“Sluit u partijen uit voor een coalitiesamenwerking?”

En dan zegt Omtzigt:

“Voor mij moeten partijen voldoen aan de basisvoorwaarden voor rechtsstatelijkheid, als dat er niet is, dan kunnen we niet samen in een coalitie. Daarom zie ik coalitiesamenwerking met PVV en FVD niet gebeuren. Wat ik wel belangrijk vind is dat als die partijen een valide onderwerp ter sprake brengen, het serieus wordt genomen.

Het migratieprobleem is dat voor de PVV. En dan zegt de FVD, die heeft een punt gemaakt van de baantjescarousel.”

Daar hebben ze een goed punt, zegt Omtzigt, en daar moet je dus iets mee doen. Dus ik zie hem nog wel met gedoogsteun van de PVV in een kabinet zitten. Die partij van Omtzigt. Dat denk ik dan ook wel.

Bert Brussen:

Als je het zo opleest, dan denk ik inderdaad dat gedoogsteun dan wel zou kunnen. Zeker van de PVV. Bij FVD wordt dat natuurlijk heel lastig.

Roderick Veelo:

Overigens bleek vrijdag op de eerste persconferentie van Rutte na het recess dat ook Rutte voor samenwerking met de PVV is. Dit is een vraag van Wouter de Winther van de Telegraaf:

“U bent nog maar net weg en de nieuwe leider van de VVD zegt dat de VVD moet gaan samenwerken met de PVV. Als dat wellicht mogelijk is. Bent u het daar mee eens?”

“Ja, ben ik het mee eens. Ik ga er overigens verder niks over zeggen anders dan dat als u mij de komende tijd vragen over stelt, u vaak zult horen dat ik het er mee eens ben, want ik ben heel blij met de nieuwe lijsttrekker en ook de lijn die ze uitzet.”

“U heeft zelf tijdens de verschillende formaties, maar ook bijvoorbeeld de formatie van Rutte III, ook brieven geschreven waarin u zei dat er lijnen waren overschreden waren en dat daar dus met die partij niet kon samenwerken. Is dat minder waar nu wat er in die brieven stond?”

“De tijd schrijdt voort. Ik vind haar lijn verstandig, maar ik ga er verder niet op in.”

Bert Brussen:

Het is inderdaad zo dat hij destijds, het was de minder-minder Marokkanenaffaire, dat soort brieven heeft geschreven. Ik denk dat hij er eigenlijk überhaupt niet op in wilde gaan, want hij wil absoluut niet. Dat is natuurlijk vrij dodelijk. Hij wil absoluut niet het idee geven dat hij beslist voor Dilan, die natuurlijk prima over haar eigen ding kan beslissen.

Dat heeft hij ook gezegd. Dat is aan haar om nu de partij te leiden. Dus dat zal hij inderdaad niet zo snel doen.

Roderick Veelo:

Hij kan niet twijfelen. Dat is het punt. Hij kan niet twijfelen. Hij kan op die vraag niet zeggen van “Had ik niet gedaan”.Hij moet onmiddellijk zeggen “ja, ik ben het er mee eens”.

Bert Brussen:

Het schijnt. Weet je wie ook heel erg tegen samenwerking met PVV is? Ed Nijpels! Van de klimaattafels.

Roderick Veelo:

Godsamme. En hij niet alleen. Er zijn er meer. Ja, het zijn er meer. Nee, er is een enorme lobby aan de gang om vooral de PVV uit te sluiten.

Ja, ik had daar iets over getwitterd. Misschien iets te hard van stapel maar die nijpels wordt zo serieus genomen door de mainstream media. En hij denkt ook dat hij zelf buitengewoon relevant is, nog steeds. Hij heeft dat hele klimaatbeleid zo’n beetje in elkaar gezet, wat niet deugt, wat niet klopt. Wat niemand wil. Wat niemand wil. En dan komt hij met dit soort dingen gewoon.

Bert Brussen:

Ja, en Frans Weisglas en zo. Het zijn allemaal van die typische liberale prominenten die daar dan tegen zijn. Want volgens mij, de meeste VVD’ers die zijn of voor of tegen, dat hangt gewoon een beetje vanaf. Het zijn gewoon opportunisten, politieke opportunisten.

En het is dan zo’n groepje wat het met zichzelf ook heel erg getroffen heeft. Die zijn dan standaard tegen samenwerking met de PVV en maken er elke keer op elke ledenbijeenkomst een hele show van. Terwijl de meeste VVD’ers willen gewoon naar de biertap en de bitterballen.

Roderick Veelo:

En naar het stemmen. Die willen ook dat er gewoon wat gebeurt. Dit is zo’n dossier wat al zo lang, ik noem een Broekers-Knol. Eric van der Burg heeft er ook niks van gebakken. En langs de lijn lopen ze al jaren warm. Bente Bekker en Brekelmans. Die willen aan de slag. En die willen aan de slag zoals Nederland aan de slag wil. Op dit terrein.

Bert Brussen:

Zij wel!

Roderick Veelo:

Ja, nee, maar ik denk dus dat dat gaat gebeuren. Want dat kun je met Omtzicht. En je kunt het met een regering over rechts. Dus met VVD, met BBB, JA21, Omtzigt. En daar heb je dan toch de gedoogesteun van de PVV voor nodig. Kan die dat mooi ook naar zich toetrekken. “Kijk eens, eindelijk, dankzij ons wordt er wat gedaan aan asiel en migratie.”

Bert Brussen:

Ik vind het heel goed hoe optimistisch jij dan toch weer bent.

Roderick Veelo:

Ja, maar als je dat stuk van Omtzigt leest, dan denk je nou, dat is iemand die concreet is, die wil aanpakken. En Nederland is ook helemaal klaar. We zijn van Rutte af, we hebben een Yesilgöz, dat is ook iemand van aanpakken, altijd geweest. En we hebben BBB, dat is ook no-nonsense, dus ik zie het al zonnig tegemoet moet ik eerlijk zeggen.

In de TPO podcast op vrijdag, de Woke Week:

“Ook in de wiskunde zal ik nog genoeg te decoloniseren.

Het absurdisme.

You’re not the whole scrub of, deal with it!

De terreur.

Everything woke turns to shit.

En het verzet er tegen.

This cancel culture is gonna end.

De Woke week in de TPO podcast op vrijdag.”

Bert Brussen:

Ik heb nog wel wat fanmail om voor te lezen dan.

Roderick Veelo:

Oké, leuk.

Bert Brussen:

Even nog voor de bonus quote. Dit is van Roy Kersten. Die schrijft dat hij jou was tegengekomen.

Roderick Veelo:

Oh ja, Roy. Zeker. Ja, in de Utrechtsestraat.

Bert Brussen:

Oké, anyway:

“Ik ben erg blij met jullie podcast. Mijn weekritme is erop ingesteld dat ik sowieso binnen twee dagen naar dinsdag en vrijdag jullie beschouwingen tot me kan nemen. Terwijl ik wandel door het Noord-Limburgse landschap, zien mensen mij soms breed grijnend langskomen.

Om de zweem van psychopatie weg te nemen, knik ik dan maar een keer vriendelijk. Maar ik weet niet of dat nou zo goed helpt.

Feit is dat jullie stemmen hard nodig zijn in een wereld waarin men op de school waar mijn vriendin lesgeeft, genderconsultants langs stuurt om te kijken of de kinderen niet gedwongen worden om op een bepaalde wc plaats te nemen. Het gaat hier om kinderen van vier tot zes jaar oud. De toiletten hebben van die halve deuren en het was allemaal heel grappig als het niet zo bezopen was.

Anyway, Roderick en overdrachtelijk Bert hebben best tijd voor leuke dingen, maar zullen altijd doorgaan met wat belangrijk is en wat ze zo goed kunnen. Het aan de kaak stellen en ontmaskeren van de postmoderne onzin om ons heen.

Wie weet waar het goed voor is.

En nou komt mijn glimlach weer terug.

Dank voor de tijd die jullie steken in wat jullie doen en een hartelijke groet, Roy Kersten.”

Roderick Veelo:

Dankjewel, Roy, dat heb je mooi opgeschreven.

Bert Brussen:

En ik had er nog één van Julie.

Julie, studente in Zwolle:

“Dag heren, ik luister altijd met veel plezier naar jullie podcast. Niks heerlijker dan onder het huishoudelijk werk naar de volgende woke-idioterie te luisteren.

Vandaag hadden jullie een stuk over dat achtelijke beleid van die kliniek waar die moordenaar van Anne Faber uit ontsnapt is. Dat deed me direct denken aan wat de gemeente Zwolle bij onze studentenflats wilde gaan doen.

Op ons pleintje stonden al drie studentenflats, waar ik zelf ook in woon, en daar is er twee jaar geleden eentje bijgebouwd. Eén verdieping wilde men reserveren voor een ‘vreedzaam woonverbond tussen studenten en oud-gevangenen’. Maar ze wilden niet vertellen waarvoor die veroordeeld waren.

Wat nogal raar is, maar oké. En dat wilden wij uiteraard niet. Sterker nog, we hebben in een van die oudere flats al een verslavingszorg zitten. Daarom hebben we net zo lang geklaagd en het project gerekt tot ze ermee gestopt zijn.

Maar toch, welke ambtenaar haalt het in zijn hoofd om studenten en oud-gevangenen in hetzelfde pand onder te brengen? Dat is toch een groeibodem voor ellende?

Groetjes Julie.”

Roderick Veelo:

Geweldig. Ja afschuwelijk natuurlijk maar heel goed om dit te delen om dit te schrijven naar info@tpo.nl. Heel belangrijk om dat te blijven sturen, wat jij Bert?

Bert Brussen:

Ja, er was er ook een die mailde dat ik niet goed bij mijn hoofd was omdat ik van mening was dat die die Zuid-Afrikaan ‘kill de boere’ zong dat dat al dan niet wel of geen vrijheid van meningsuiting is en dat mag niet want ik moest dat per se geen vrijheid van meningsuiting vinden en toen ik daar wat op terug zei, zei hij zie je wel, het is duidelijk dat je niet helemaal stabiel bent.

Dus dan weten jullie dat als ik een mening heb waar jullie het niet mee eens zijn dan is het gewoon omdat ik niet goed bij mijn hoofd ben dat is heel simpel.

Ja, jonge jonge, dat is ook liberalisme nou en gewoon vrijheid van meningsuiting tot die ene mening waarvan jij vindt dat anderen die niet mogen hebben, dan ga je op hoge poten mailtjes sturen met ‘jij bent niet goed bij je hoofd’ want jij hebt een mening die niet de mijne is.

Roderick Veelo:

Wat moet je ermee?

Bert Brussen:

Niks, ik heb het maar op Twitter gezet. Dan kunnen andere mensen er ook wat leuks mee.

Roderick Veelo:

“In de TPO podcast op vrijdag de woke week.

Ook in de wiskunde kan ik nog genoeg te decoloniseren. Het absurdisme.

You’re an adult, grow up, deal with it.

De terreur.

Everything woke turns to shit.

En het verzet ertegen.

This cancel culture is gonna end.

De woke week in de TPO podcast op vrijdag.”

Roderick Veelo:

Ga naar tpopodcast.nl, kom je vanzelf op onze petje af pagina. En daar wijst de weg zich vanzelf. Just do it.

Roderick Veelo:

De bonusquote is eigenlijk een bonusscène tussen twee geloofsopvattingen die van Extinction Rebellion en van het Wappies Economisch Forum. Fantastische scène waarin wappie-activist Ramona een paar klimaatrebellen bekogelt met eieren die daar nou net het klimaat aan het redden waren:

“Hier komen de eieren, kijk. Hier komen de eieren.

Alle, alle…Gooi maar, gooi maar.

Je bent lekker boos, hè? Ja, goed zo. Gooi maar.

Nog een keer praten. Nee, afkappen.

Stoppen met ons lastigvallen en eieren op ons gooien. Ik heb een telefoon, dank je.

Hé, handen thuis! Hoe heet jij? Hé, handen thuis!

Wilt u haar tegenhouden? Ramona, dit is geen vorm van geweldloos protest!

Zijn die eieren wel vegan?

Auw! Kut!”

Roderick Veelo:

Zijn die eieren wel vegan?

“Oei! Dag! Dag! Tot ziens! Dag! Doei doei!”

Roderick Veelo:

Hahaha!

Bert Brussen:

Jezus Christus, wat een circus!

Roderick Veelo:

Ja, maar dit is dus wat er gebeurt als je dus twee groepen met volstrekt ononderhandelbare standpunten tegenover elkaar zet. Dat is duidelijk.

Bert Brussen:

Wat ik dus heel jammer vind. Want ik vind dat Extinction Rebellion doet heel veel goed. Namelijk in de zin dat ze heel goed zijn in media bereiken. En dus ook kennelijk heel goed om mensen te mobiliseren. Dat blijkt. Ze krijgen zo een hele A12 vol. Wat toch een ding is, zou ik maar zeggen.

Maar het is zo hinderlijk zuur links. Het is vooral heel erg tegen. Je moet dat juist gebruiken om de positieve dingen van duurzaamheid naar voren te brengen. Dus je moet niet tegen zijn, maar voor.

Ik vind dat Extinction Rebellion juist veel meer voor kernenergie moet zijn. En voor inductiekoken. En laten zien hoe leuk een elektrische auto is.

Roderick Veelo:

Ja, maar actievoeren is altijd makkelijker om ergens tegen te zijn dan ergens voor te zijn.

Bert Brussen:

Het is altijd tegen, tegen kernenergie, tegen kernwapens. Ja, maar je moet voor zijn.

Jan Marijnissen begrijpt dat ook. Die heeft de slogan ‘stem tegen, stem SP’ veranderd in stem voor, stem SP. Weet je waarom? Nou, dat heeft de SP geen windeieren gelegd.

Roderick Veelo:

En nu kunnen die tribunalen ook al niet doorgaan wegens malversaties van de familie Kuit, die in coronatijd een buitenparlementaire onderzoekscommissie hadden verzonnen. Dat onderzoek kostte natuurlijk geld. Dus ja, er werden donaties gebedeld en die kwamen er, 380.000 euro.

Dat geld ging in zijn geheel naar de privé rekening van Pieter en dochter Jade Kuit. Die de wappieslogan ‘het klopt niet’ toch wel alle eer’aandeden.

En hier stellen vader en dochter Kuit zich eventjes voor:

“Ik ben Pieter Kuit. Ik ben freelance dominee. Dus ik ben trouwdominee. Dat betekent dat mensen zich bij mij melden die wel iets met geloof willen rondom uitvaart en huwelijk maar dat niet via de kerk willen doen.

En dus dat is wat ik in het dagelijk leven doe.”

“En jullie hebben samen, begrijp ik, buiten parlementaire onderzoekscommissie opgericht. Dat was jullie eerste initiatief.”

“Ja, dat klopt. Daarvoor hadden we wel al een opiniewebsite. Alleen de commissie is wel echt iets heel anders. En dat hebben we met z’n tweeën eigenlijk verzonnen.”

Roderick Veelo:

‘Verzonnen.’

Bert Brussen:

Joh, this sounds legit, man. Dat je het hoort dat je denkt ‘oh, hier wil ik meteen m’n geld aan overmaken’.

Roderick Veelo:

Nou, wacht maar tot je ze ziet. En nu blijkt uit strafrechtelijk onderzoek at vader Kuit tienduizenden euro’s uitgaf in het buitenland. En ook betaalde hij deurwaarders af op die manier. Dus hij heeft toch wel wat aan de deur gekregen.

En aan zijn echtgenote werd 85.000 euro overgeboekt. Aan zijn dochter 50.000, aan zijn zoon 39.000 euro.

Bert Brussen:

Ongelooflijk. Maar ook, waarvoor hee, want ze gingen tribunalen instellen enzo.

Roderick Veelo:

Goed, dit was het. Elke dinsdag en vrijdag online via je favoriete kanalen. Vergeet je abonnement niet voor de lange vrijdagshow. Je ondersteunt ons ermee tpopodcast.nl kom je vanzelf op onze petje af pagina.

Veel dank, stay cool.

Bert Brussen:

En tot vrijdag!

Dit script is gegenereerd door Whisper Transcription AI

 

 

https://tpo.nl/2023/08/23/wat-pieter-omtzigt-nu-heeft-spreekt-wel-heel-erg-tot-de-verbeelding/