Weer Koranverbranding in Denemarken, weer door ‘Deense Patriotten’


KOPENHAGEN, 25 juli (Reuters) – Vijf anti-islam activisten hebben dinsdag een koran in brand gestoken voor de Egyptische ambassade in Kopenhagen, het derde incident van deze aard in Denemarken in minder dan een week tijd, na koranverbrandingen in het nabijgelegen Zweden die moslims woedend maakten.

Denemarken en Zweden hebben gezegd dat ze het verbranden van de Koran betreuren, maar het niet kunnen voorkomen onder regels die de vrijheid van meningsuiting beschermen. Vorige week staken demonstranten in Irak de Zweedse ambassade in Bagdad in brand.

‘Deense Patriotten’

De demonstratie van dinsdag in Kopenhagen door een groep met de naam ‘Deense Patriotten’ volgde op koranverbrandingen die de groep maandag en vorige week voor de ambassade van Irak organiseerde. In Zweden hebben de afgelopen maand twee van dergelijke incidenten plaatsgevonden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Irak riep maandag de autoriteiten van de landen van de Europese Unie op om “snel de zogenaamde vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren te heroverwegen” in het licht van de koranverbrandingen.

Turkije zei maandag dat het een “verachtelijke aanval” op de Koran scherp veroordeelde en riep Denemarken op om de nodige maatregelen te nemen om deze “haatmisdaad” tegen de Islam te voorkomen.

Provocerend en schandelijk

De Deense regering heeft de verbrandingen veroordeeld als “provocerende en schandelijke daden”, maar zegt dat ze niet de macht heeft om geweldloze demonstranten tegen te houden.

“Mensen profiteren van een uitgebreide vrijheid van meningsuiting wanneer ze demonstreren,” vertelde Trine Baumbach, professor in de rechten aan de Universiteit van Kopenhagen, aan Reuters, terwijl ze de Deense wetten uitlegde. “Dit omvat niet alleen verbale expressie. Mensen kunnen zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld door voorwerpen te verbranden.”


https://tpo.nl/2023/07/25/weer-koranverbrandingen-in-denemarken-weer-door-deense-patriotten/