‘Wel degelijk iets in gang gezet tegen asielinstroom


Door Bert Brussen, TPO – Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie gezegd dat er “wel degelijk iets in gang is gezet” om de asielinstroom te beperken. Rutte doelt daarmee op internationale afspraken die zijn gemaakt met balkanlanden. Bovendien hoopt hij op een deal met Tunesië.

Mislukte Marokko-deal

Maar eerder vrijdag bleek uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur dat de al in 2021 gemaakte asielafspraken met Marokko, het buurland van Tunesië, nog vrijwel niets hebben opgeleverd. Er worden nauwelijks asielzoekers naar Marokko teruggestuurd, en Marokko geeft nog altijd maar weinig reisdocumenten af.

De meeste ‘kansarme’ asielzoekers uit ‘veilige landen’ die in Nederland voor veel overlast en criminaliteit zorgen zijn afkomstig uit Marokko en Tunesië.

Rutte zegt daarover dat het “ingewikkeld is om met het land afspraken te maken, maar ook Nederland moet zaken beter organiseren”. Hij zegt “binnenkort Marokko te bezoeken” om over de problematiek te praten.

Belofte niet nagekomen

Wat de tijdens het VVD-congres, een half jaar geleden, gedane (en gebroken) belofte om de asielzoekersstroom omlaag te brengen betreft zegt Rutte dat zijn “commitment om de asielzoekersstroom omlaag te krijgen nog altijd overeind staat”.

Rutte zegt, “als VVD-leider, dus niet namens het kabinet”, dat hij de te verwachten instroom in 2023 van tenminste 70.000 asielzoekers “te veel” vindt. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vinden echter dat een instroom van 70.000 asielzoeker niet te veel is.

Meerderheid D66-kiezers wil instroom omlaag

Opmerkelijk genoeg bleek deze week uit een peiling van het door de staat gesubsidieerde publieke ledenomroep televisieprogramma Eenvandaag dat inmiddels ook de meerderheid van zowel ChristenUnie- (75%) als D66-stemmers (68%) vindt dat de asielinstroom omlaag moet.

Behalve bij GroenLinks vindt bij alle politieke partijen een meerderheid van de kiezers dat de asielinstroom omlaag moet.

Bovendien bleek uit diezelfde peiling dat gemiddeld meer dan 78% van de kiezers van de vier kabinetspartijen er geen vertrouwen in hebben dat het kabinet deze asielcrisis kan oplossen.

Van de VVD-kiezers denkt 80% dat Rutte zijn beloftes over het inperken van de asielinstroom niet zal waarmaken. Van alleen de VVD-leden denkt een grote meerderheid van 64% er zo over.

VVD-congres

Zaterdag is er weer een nieuw VVD-ledencongres in Apeldoorn. Rutte heeft laten weten dat hij hier opnieuw een belofte zal doen over het inperken van de asielzoekersinstroom.

 

Lees ook: VVD-raadslid gemeente Zuidplas: ‘Ga doen wat nodig is, Mark!’

 

https://tpo.nl/2023/06/02/mark-rutte-wel-degelijk-iets-in-gang-gezet-tegen-asielinstroom-ondanks-falen-marokko-deal/