‘Wereld gaat 1,5-graden opwarmingsdoelstelling overschrijden’ -TPO.NL


GENEVE, 27 juli (Reuters) – Het nieuwe hoofd van het VN-agentschap voor klimaatwetenschap vertelde Reuters donderdag dat de wereld de opwarmingsdoelstelling van 1,5 graden Celsius boven het preindustriële niveau, zoals afgesproken in Parijs, zal overschrijden.

In een interview, een dag nadat hij was gekozen tot het volgende hoofd van het IPCC, zei Jim Skea uit Groot-Brittannië dat de organisatie zich inzet voor “ten minste een klein beetje overschrijding” van de langetermijndoelstelling die is vastgelegd in de overeenkomst van Parijs uit 2015.

“Ze regeringen hebben geen beleid ingevoerd dat ambitieus genoeg is om de doelen van de overeenkomst van Parijs te halen. Dat is absoluut zeker,” zei hij via een videoverbinding vanuit Nairobi, waar hij een verkiezing won van de Braziliaanse Thelma Krug.

“We zijn, denk ik, toegewijd aan ten minste een zekere mate van overschrijding,” zei hij.

Persoonlijk verrast

Het 35 jaar oude VN-orgaan is verantwoordelijk voor het beoordelen van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van klimaatverandering door middel van gezaghebbende rapporten. De belangstelling voor deze verkiezing is groot nu extreme hittegolven in China, Europa en Noord-Amerika branden en watertekorten hebben veroorzaakt, waardoor klimaatverandering hoger op de politieke agenda is komen te staan.

Skea, een professor in duurzame energie die zich heeft toegelegd op het beperken van de gevolgen van klimaatverandering, zei dat hij persoonlijk verrast was door de hittegolven waarvoor wetenschappers van het IPCC al lang hadden gewaarschuwd.

“Het feit dat zulke dingen gebeuren is in zekere zin niet verrassend. De snelheid waarmee het ons is overkomen is dat wel en, tenzij we verdere actie ondernemen om de uitstoot te verminderen, zullen we zien dat dit feitelijk erger wordt,” zei hij.


https://tpo.nl/2023/07/27/ipcc-baas-wereld-gaat-15-graden-opwarmingsdoelstelling-overschrijden/