Crypto-aanbieders in Nederland zijn vanaf 1 januari 2026 verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en te delen met de Belastingdienst. Dit maakt deel uit van nieuwe Europese regelgeving die door staatssecretaris van Financiën Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) vandaag als wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd. De maatregel moet zorgen voor meer transparantie rond cryptotransacties en een betere controle op de aangifte inkomstenbelasting.
Redactie, TPO, 7 juli 2025 – Crypto’s vallen, net als spaargeld en beleggingen, al onder het vermogen dat in de belastingaangifte moet worden opgegeven. Over het vermogen boven een bepaalde grens moet belasting worden betaald.
Voor 2025 is die grens vastgesteld op 57.684 euro per persoon. Omdat cryptobezit moeilijk te traceren is, bestaat het risico dat crypto’s niet altijd worden opgegeven. Met de nieuwe regels moet dat veranderen.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen: “Als je veel geld verdient met crypto’s dan moet je daar net zoals bij spaargeld of beleggingen in Nederland netjes belasting over betalen. Door dit voorstel komen transacties met crypto straks meer in beeld bij de Belastingdienst waardoor het ontlopen van belasting beter aangepakt kan worden. Alleen als iedereen bijdraagt, blijven de publieke voorzieningen betaalbaar”.
Eerste rapportage uiterlijk januari 2027
De crypto-aanbieders krijgen de plicht om per 1 januari 2026 alle transactiegegevens van hun gebruikers te verzamelen en te rapporteren aan de belastingdiensten van EU-lidstaten. Dit omvat bijvoorbeeld aankopen van crypto met geld, maar ook het gebruik van crypto voor aankopen.
Door onderlinge gegevensuitwisseling tussen belastingdiensten krijgen zij ook inzicht in cryptotransacties van Nederlanders die via buitenlandse aanbieders handelen.
De eerste rapportage moet uiterlijk 31 januari 2027 plaatsvinden. Hoewel de Belastingdienst de gegevens niet vooraf invult in de aangifte, krijgt zij hierdoor wel een beter controle-instrument om de opgegeven cryptobezittingen te verifiëren. Dit moet fraude en onderrapportage voorkomen.
Extra administratieve lasten voor crypto-aanbieders
De nieuwe rapportageverplichting betekent extra administratieve lasten voor crypto-aanbieders. Tegelijkertijd zorgt het wetsvoorstel ervoor dat aanbieders alleen nog hoeven te rapporteren aan de belastingdienst van de lidstaat waar ze zijn geregistreerd. Dit voorkomt dat zij in elk EU-land apart gegevens moeten aanleveren.
Om crypto-aanbieders te ondersteunen bij de nieuwe regels organiseert de Belastingdienst informatiesessies. Hier kunnen aanbieders met vragen terecht en hulp krijgen bij het naleven van de rapportageplicht.
Bron: Rijksoverheid