Woningbouw Gnephoekpolder in Alphen aan den Rijn krijgt groen licht


Na jarenlange discussies kan de Zuid-Hollandse gemeente Alphen aan den Rijn 5500 woningen laten bouwen in de Gnephoekpolder. Het Rijk heeft toegezegd eenmalig de benodigde 60 miljoen euro beschikbaar te stellen, waarmee de financiën rond zijn.

 

Redactie, TPO, 20 juni 2024 – De provincie Zuid-Holland verzette zich geruime tijd tegen de bouwplannen, maar veranderde vorig jaar van mening nadat de gemeente het plan had aangepast, meldt het ANP.

Alphen aan den Rijn wilde in eerste instantie 10.000 huizen laten bouwen, ook in laaggelegen delen van de polder, maar stelde dat later bij naar 5500 woningen. Zuid-Holland ging daarmee akkoord, maar stelde wel voorwaarden.

Rijk dicht begrotingsgat van 60,5 miljoen euro

Eén daarvan was dat het Rijk het gat in de begroting zou dekken. Demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) maakt donderdag bekend hiervoor 60,5 miljoen euro te halen uit het budget voor grootschalige woningbouwgebieden.

Echter, de Tweede Kamer moet hiermee nog wel instemmen.

Begin dit jaar gingen de Provinciale Staten van Zuid-Holland al akkoord, een andere voorwaarde van de provincie. De laatste voorwaarde, het vastleggen van alle afspraken in een bestuurlijke overeenkomst, wordt volgens een woordvoerder van de provincie binnenkort afgehandeld.


https://tpo.nl/2024/06/20/woningbouw-gnephoekpolder-in-alphen-aan-den-rijn-krijgt-groen-licht/