Zelensky: ‘Russische vloot trekt zich terug uit de Krim’


KIEV, Oekraïne (AP) – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beweerde dinsdag dat recente Oekraïense aanvallen de Russische vloot veilige bases en veilige maritieme corridors in het westelijke deel van de Zwarte Zee hebben ontzegd. De troepen van Kiev proberen de bezettingstroepen van het Kremlin uit het Krim-schiereiland te verdrijven.

De Krim biedt steun aan Moskou’s inspanningen op het slagveld verder naar het westen en is een veel voorkomend doelwit geweest voor Oekraïense troepen tijdens de oorlog sinds de Russische invasie van Oekraïne.

“De Russische vloot is niet langer in staat om in het westelijke deel van de Zwarte Zee te opereren en trekt zich geleidelijk terug uit de Krim,” beweerde Zelensky, zonder bewijs te leveren. “Dit is een historische prestatie.”

Meer militaire middelen

Oekraïne wil graag laten zien dat het dankzij de miljarden dollars aan wapens van zijn westerse bondgenoten vooruitgang heeft geboekt in de gevechten, nu het conflict zijn 21e maand ingaat in een brede patstelling.

Nu de oorlog nog een winter dreigt te duren en waarschijnlijk tot diep in volgend jaar, dringt Kiev er bij zijn bondgenoten op aan om meer militaire middelen te leveren.

Ondertussen strijden Oekraïense functionarissen om de aandacht van de wereld met de oorlog tussen Israël en Hamas.

Bijna elk doel in Krim te raken

De Oekraïense strijdkrachten zijn nog niet in staat om elk doel in de Krim en haar wateren aan te vallen, maar die mogelijkheid komt dichterbij. Dit vertelde Zelensky via een videoverbinding aan een bijeenkomst van het Crimea Platform, een diplomatiek forum, in Praag. Hij ging er niet dieper op in.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat haar strijdkrachten dinsdag vroeg drie Oekraïense zeedrones in de Zwarte Zee hebben geraakt.

Graandeal

Rusland annexeerde de Krim, in het oosten van Oekraïne, in 2014. In februari vorig jaar lanceerde het een grootschalige invasie die ook de Oekraïense provincies Donetsk, Kherson, Luhansk en Zaporizhzhia wil annexeren.

Zelensky zei dat sinds de mislukking van de graandeal in augustus vorig jaar een nieuwe exportcorridor voor de Zwarte Zee zo’n 50 schepen heeft laten uitvaren en dat er nog eens meer dan 50 worden verwacht. Hij gaf geen details.

https://tpo.nl/2023/10/24/zelensky-russische-vloot-trekt-zich-terug-uit-de-krim/