Zweden wil verbranden Koran kunnen verbieden, wil wetsverandering


STOCKHOLM, 6 juli (Reuters) – De Zweedse regering onderzoekt of ze de wet kan veranderen om mensen te verbieden de Koran in het openbaar in brand te steken, omdat recente verbrandingen van het heilige boek van de islam de veiligheid in Zweden hebben geschaad, vertelde minister van Justitie Gunnar Strommer donderdag aan de krant Aftonbladet.

Een Iraakse immigrant in Zweden verbrandde vorige week de Koran buiten een moskee in Stockholm, wat leidde tot verontwaardiging in de moslimwereld en een veroordeling van de paus. De Zweedse veiligheidsdienst zei dat een dergelijke actie het land minder veilig maakt.

Wet heroverwegen

De politie wees eerder dit jaar verschillende aanvragen af voor protesten waarbij de Koran verbrand zou worden, op grond van veiligheidsoverwegingen, maar rechtbanken hebben sindsdien de beslissingen van de politie ongedaan gemaakt door te zeggen dat dergelijke acties beschermd worden door de verregaande vrijheid van meningsuiting in Zweden.

De Zweedse minister van justitie zei donderdag dat de regering de situatie aan het analyseren is en of de wet veranderd moet worden zodat de politie dergelijke verzoeken kan weigeren.

“We moeten ons afvragen of de huidige orde goed is of dat er reden is om deze te heroverwegen,” vertelde Strommer aan Aftonbladet.

Doelwit aanslagen

Hij voegde eraan toe dat Zweden een “prioritair doelwit” was geworden voor aanslagen.

“We zien dat de Koranverbranding van vorige week bedreigingen heeft gegenereerd voor onze binnenlandse veiligheid,” zei hij.

Het incident heeft ook het bod van Zweden om lid te worden van de NAVO geschaad, omdat de Turkse president Tayyip Erdogan heeft gezegd dat zijn land de aanvraag van Zweden niet kan ratificeren voordat de koranverbrandingen zijn gestopt.


https://tpo.nl/2023/07/07/zweden-wil-verbranden-koran-kunnen-verbieden-denkt-over-wetsverandering/