Aanval islamitische militanten op school Oeganda, tenminste 37 doden


KAMPALA, 17 juni (Reuters) – Militanten die banden hebben met Islamitische Staat hebben tenminste 37 mensen gedood en zes anderen ontvoerd bij een aanval op een school in het westen van Oeganda in de buurt van de grens met de Democratische Republiek Congo, zei het leger zaterdag.

Militairen vonden de lichamen van de doden toen ze bij de school aankwamen, zei defensiewoordvoerder Felix Kulayigye in een verklaring.

“Onze strijdkrachten achtervolgen de vijand om de ontvoerden te redden en deze groep te vernietigen,” zei hij eerder op Twitter. De aanvallers, van de rebellengroep Allied Democratic Forces (ADF), vluchtten in de richting van het Virunga National Park in Congo, zei de politie.

De politie zei dat acht andere mensen met kritieke verwondingen in het ziekenhuis lagen na de aanval op de Lhubirira Secondary School in Mpondwe.

Exacte aantal doden onduidelijk

De privételevisie NTV Uganda zei op Twitter dat het dodental op 41 stond, terwijl de staatskrant New Vision zei dat het er 42 waren. New Vision zei dat 39 van de doden studenten waren en dat sommige van hen omkwamen toen de aanvallers een bom lieten ontploffen toen ze wegvluchtten.

De politie noch het leger zeiden hoeveel van de doden scholieren waren.

De ongeveer vijf aanvallers brandden een slaapzaal af en plunderden voedsel, aldus de politie en het leger.

In stukken gesneden

Generaal-majoor Dick Olum, de bevelhebber van het leger voor West-Oeganda en verantwoordelijk voor een militaire inzet in de Democratische Republiek Congo, zei dat de aanvallers twee dagen voor de aanval in de stad waren gebleven om hun doelwit te markeren.

Hij zei dat een onbekende jongere voor de aanval naar de school was gegaan om de inrichting ervan te controleren.

“Zo kwamen de aanvallers en sloten de deur van de jongens. De jongens probeerden echt terug te vechten, maar ze werden overmeesterd. De aanvallers hadden matrassen aangestoken,” vertelde Olum aan verslaggevers uit Mpondwe, volgens een video die door de krant Daily Monitor op Twitter is geplaatst.

“In de slaapzaal van de meisjes vonden ze hun deur open, vandaar dat ze hen doodden en in stukken sneden.”

Opstand tegen president Museveni

De ADF-rebellen begonnen hun opstand tegen president Yoweri Museveni in de jaren 90 vanuit een basis in het Rwenzori gebergte.

De groep werd grotendeels verslagen door het Oegandese leger, maar overblijfselen vluchtten de grens over naar de uitgestrekte jungles van Oost-Congo, van waaruit ze sindsdien hun opstand hebben voortgezet – met aanvallen op civiele en militaire doelen in zowel Congo als Oeganda.

In april viel de ADF een dorp aan in het oosten van de Democratische Republiek Congo, waarbij ten minste 20 mensen omkwamen.

 

UgandaMensen lopen langs de weg die leidt naar de Mpondwe grensovergang met Congo, in het westen van Oeganda op 14 juni 2019. (AP Foto/Ronald Kabuubi)

 

Aanpassingen: eerder stond ‘islamitische terreuraanval’ in de kop, maar dat lijkt niet helemaal feitelijk juist te zijn. Dit is veranderd naar ‘Aanval ismalitische militanten’.

 

https://tpo.nl/2023/06/17/islamitische-terreuraanval-op-school-in-oeganda-tenminste-37-doden/